Tillbaka till startsidan
Lördag 16 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 oktober 2017
Cecilia vill värna det fria ordet
Med Filosofiska Caféet vill vi väcka tankar och hålla liv i det offentliga samtalet, menar Cecilia Jonsson, verksamhetsutvecklare och koordinator på Det fria ordets hus.
Med Filosofiska Caféet vill vi väcka tankar och hålla liv i det offentliga samtalet, menar Cecilia Jonsson, verksamhetsutvecklare och koordinator på Det fria ordets hus.
Att jobba för yttrandefriheten i en spännande, kreativ miljö var det som lockade Cecilia Jonsson till Det fria ordets hus i Växjö. Som verksamhetsutvecklare och koordinator ansvarar hon bland annat för Filosofiska caféet, en träffpunkt för åsiktsutbyte som i höst är ute på turné i länet.
– Syftet är att ge människor möjlighet att mötas öga mot öga och hålla liv i det offentliga samtalet.


FOLK I FARTEN. Det fria ordets hus i Växjö invigdes 2014 och förutom att ta emot fristadsförfattare är det en mötesplats som värnar om yttrandefriheten både i ett lokalt och internationellt perspektiv. Här anordnas föreläsningar, författarsammankomster, debatter, diskussionskvällar, seminarier, workshops, poesiaftnar och konserter. Växjöbladet/Kronobergaren träffar Cecilia Jonsson som sedan ett år tillbaka jobbar som verksamhetsutvecklare och koordinator. Hon beskriver sin arbetsplats som en mycket kreativ miljö.

– Det fria ordets hus är en plats för många spännande möten. Förutom det viktiga uppdraget att jobba för det fria ordet i samhället så knyts det väldigt många kontakter här.

Etablerandet av Det fria ordets hus har väckt nyfikenhet långt utanför Växjös gränser.

– Det senaste året har vi haft studiebesök av exempelvis politiker från Sydafrika, representanter från Tensta konsthall, kulturarbetare från USA, studenter på Linnéuniversitetets kulturledarprogram och högstadieelever från Sävsjö. Det är en väldigt stor bredd.

Som koordinator har Cecilia bland annat hand om korttidsresidenset där nyanlända kulturarbetare erbjuds gratis arbetsplats under sex månader.

– De kan låna arbetsredskap som exempelvis dator, men framför allt kan de ta del av de sociala nätverk som finns här i och kring Det fria ordets hus. Under de här sex månaderna får de möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför sitt framtida kulturskapande...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


DAVID FÄRDIGH
Bubblar av energi och idéer

Medan ensemblen repeterar Familjen Addams är Philip Carcamo upptagen med praktiska lösningar i bakgrunden.

För några dagar sedan tilldelades Highlights Productions Region Kronobergs kulturpris Årets bubblare för sin verksamhet som kulturentreprenörer. Sedan dess har de också hunnit berätta att de i sommar sätter upp musikalen Rent.
Läs mer...
Siktar på premiär i mellandagarna
171216
I veckan kom snön på allvar och nu ligger den på mark och i backar.
Detta gör att gänget bakom Hanaslövsbacken inom kort startar upp årets snötillverkning, samtidigt som man planerar för framtida utbyggnad.
Läs mer...
Store mosse i vinterdräkt
171215
Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
> Julmusik med tryck (171214)
> Bibliotekarier ger klapptips (171212)
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen