Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 oktober 2017
Cecilia vill värna det fria ordet
Med Filosofiska Caféet vill vi väcka tankar och hålla liv i det offentliga samtalet, menar Cecilia Jonsson, verksamhetsutvecklare och koordinator på Det fria ordets hus.
Med Filosofiska Caféet vill vi väcka tankar och hålla liv i det offentliga samtalet, menar Cecilia Jonsson, verksamhetsutvecklare och koordinator på Det fria ordets hus.
Att jobba för yttrandefriheten i en spännande, kreativ miljö var det som lockade Cecilia Jonsson till Det fria ordets hus i Växjö. Som verksamhetsutvecklare och koordinator ansvarar hon bland annat för Filosofiska caféet, en träffpunkt för åsiktsutbyte som i höst är ute på turné i länet.
– Syftet är att ge människor möjlighet att mötas öga mot öga och hålla liv i det offentliga samtalet.


FOLK I FARTEN. Det fria ordets hus i Växjö invigdes 2014 och förutom att ta emot fristadsförfattare är det en mötesplats som värnar om yttrandefriheten både i ett lokalt och internationellt perspektiv. Här anordnas föreläsningar, författarsammankomster, debatter, diskussionskvällar, seminarier, workshops, poesiaftnar och konserter. Växjöbladet/Kronobergaren träffar Cecilia Jonsson som sedan ett år tillbaka jobbar som verksamhetsutvecklare och koordinator. Hon beskriver sin arbetsplats som en mycket kreativ miljö.

– Det fria ordets hus är en plats för många spännande möten. Förutom det viktiga uppdraget att jobba för det fria ordet i samhället så knyts det väldigt många kontakter här.

Etablerandet av Det fria ordets hus har väckt nyfikenhet långt utanför Växjös gränser.

– Det senaste året har vi haft studiebesök av exempelvis politiker från Sydafrika, representanter från Tensta konsthall, kulturarbetare från USA, studenter på Linnéuniversitetets kulturledarprogram och högstadieelever från Sävsjö. Det är en väldigt stor bredd.

Som koordinator har Cecilia bland annat hand om korttidsresidenset där nyanlända kulturarbetare erbjuds gratis arbetsplats under sex månader.

– De kan låna arbetsredskap som exempelvis dator, men framför allt kan de ta del av de sociala nätverk som finns här i och kring Det fria ordets hus. Under de här sex månaderna får de möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför sitt framtida kulturskapande...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


DAVID FÄRDIGH
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen