Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 oktober 2017
Cecilia vill värna det fria ordet
Med Filosofiska Caféet vill vi väcka tankar och hålla liv i det offentliga samtalet, menar Cecilia Jonsson, verksamhetsutvecklare och koordinator på Det fria ordets hus.
Med Filosofiska Caféet vill vi väcka tankar och hålla liv i det offentliga samtalet, menar Cecilia Jonsson, verksamhetsutvecklare och koordinator på Det fria ordets hus.
Att jobba för yttrandefriheten i en spännande, kreativ miljö var det som lockade Cecilia Jonsson till Det fria ordets hus i Växjö. Som verksamhetsutvecklare och koordinator ansvarar hon bland annat för Filosofiska caféet, en träffpunkt för åsiktsutbyte som i höst är ute på turné i länet.
– Syftet är att ge människor möjlighet att mötas öga mot öga och hålla liv i det offentliga samtalet.


FOLK I FARTEN. Det fria ordets hus i Växjö invigdes 2014 och förutom att ta emot fristadsförfattare är det en mötesplats som värnar om yttrandefriheten både i ett lokalt och internationellt perspektiv. Här anordnas föreläsningar, författarsammankomster, debatter, diskussionskvällar, seminarier, workshops, poesiaftnar och konserter. Växjöbladet/Kronobergaren träffar Cecilia Jonsson som sedan ett år tillbaka jobbar som verksamhetsutvecklare och koordinator. Hon beskriver sin arbetsplats som en mycket kreativ miljö.

– Det fria ordets hus är en plats för många spännande möten. Förutom det viktiga uppdraget att jobba för det fria ordet i samhället så knyts det väldigt många kontakter här.

Etablerandet av Det fria ordets hus har väckt nyfikenhet långt utanför Växjös gränser.

– Det senaste året har vi haft studiebesök av exempelvis politiker från Sydafrika, representanter från Tensta konsthall, kulturarbetare från USA, studenter på Linnéuniversitetets kulturledarprogram och högstadieelever från Sävsjö. Det är en väldigt stor bredd.

Som koordinator har Cecilia bland annat hand om korttidsresidenset där nyanlända kulturarbetare erbjuds gratis arbetsplats under sex månader.

– De kan låna arbetsredskap som exempelvis dator, men framför allt kan de ta del av de sociala nätverk som finns här i och kring Det fria ordets hus. Under de här sex månaderna får de möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför sitt framtida kulturskapande...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


DAVID FÄRDIGH
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen