Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
Årets föl visas på Huseby
Domaren Roland Fransson bedömer russfölet Martinus som visas av Tomas och Ellen Sandin. Carolina Carlsson sköter sekreterarsysslorna.
Domaren Roland Fransson bedömer russfölet Martinus som visas av Tomas och Ellen Sandin. Carolina Carlsson sköter sekreterarsysslorna.
När Ardennerklubben sydost bjuder in till fölmönstring på Huseby är det inte bara ardennerföl som visas. Liksom vid vårens hingstvisning handlar fölmönstringen om de så kallade inhemska hästraserna ardenner, nordsvensk brukshäst och gotlandsruss.

HUSEBY. För inte så många decennier sedan stod hästarna för en stor del av våra transporter. De tunga hästarna användes också inom jord- och skogsbruk och efterfrågan på bra brukshästar var stor. Under tidigt 1960-tal betäcktes fortfarande mer än 10000 ardennerston varje år. Idag har traktorn trängt ut hästen ur jord- och skogsbruk. De tunga hästarna har blivit färre och idag betäcks omkring 500 ston om året.

Även för gotlandsrusset och den nordsvenska brukshästen handlar det idag om små stammar. Vill man behålla raserna blir aveln och de föl som föds desto viktigare och många intresserade är på plats på Huseby vid årets fölmönstring där föl av de tre raserna visades upp och bedömdes av domaren Roland Fransson.

Inne i Husebys stall är aktiviteten hög. Föl och ston ska ställas i ordning inför visningen. Inte minst gäller det ardennerhästarna som av tradition visas med halm inflätad i svans och man. Det är vackert men handlar inte bara om skönhet. Genom att hålla undan allt hår blir det lättare att se hästens linjer Lihna Eriksson är en av dem som kan fläta och hon har flera hästar att förbereda.

– Jag har väl åtminstone fyra stora ardennerhästar att fläta, säger hon medan hon ser till att stoet Mega blir redo för visningen. Stoet är lite oroligt.

– Det är mycket som händer och hon har fölet med, säger Lihna Eriksson.

Just att det är oroligt är ett av skälen till att visa upp sitt föl. Hela tillställningen med visning, alla hästar och den främmande miljön är bra social träning.

– Det är därför det är viktigt med fölmönstringen. Det här är första steget på väg till en bra körhäst...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen