Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
Årets föl visas på Huseby
Domaren Roland Fransson bedömer russfölet Martinus som visas av Tomas och Ellen Sandin. Carolina Carlsson sköter sekreterarsysslorna.
Domaren Roland Fransson bedömer russfölet Martinus som visas av Tomas och Ellen Sandin. Carolina Carlsson sköter sekreterarsysslorna.
När Ardennerklubben sydost bjuder in till fölmönstring på Huseby är det inte bara ardennerföl som visas. Liksom vid vårens hingstvisning handlar fölmönstringen om de så kallade inhemska hästraserna ardenner, nordsvensk brukshäst och gotlandsruss.

HUSEBY. För inte så många decennier sedan stod hästarna för en stor del av våra transporter. De tunga hästarna användes också inom jord- och skogsbruk och efterfrågan på bra brukshästar var stor. Under tidigt 1960-tal betäcktes fortfarande mer än 10000 ardennerston varje år. Idag har traktorn trängt ut hästen ur jord- och skogsbruk. De tunga hästarna har blivit färre och idag betäcks omkring 500 ston om året.

Även för gotlandsrusset och den nordsvenska brukshästen handlar det idag om små stammar. Vill man behålla raserna blir aveln och de föl som föds desto viktigare och många intresserade är på plats på Huseby vid årets fölmönstring där föl av de tre raserna visades upp och bedömdes av domaren Roland Fransson.

Inne i Husebys stall är aktiviteten hög. Föl och ston ska ställas i ordning inför visningen. Inte minst gäller det ardennerhästarna som av tradition visas med halm inflätad i svans och man. Det är vackert men handlar inte bara om skönhet. Genom att hålla undan allt hår blir det lättare att se hästens linjer Lihna Eriksson är en av dem som kan fläta och hon har flera hästar att förbereda.

– Jag har väl åtminstone fyra stora ardennerhästar att fläta, säger hon medan hon ser till att stoet Mega blir redo för visningen. Stoet är lite oroligt.

– Det är mycket som händer och hon har fölet med, säger Lihna Eriksson.

Just att det är oroligt är ett av skälen till att visa upp sitt föl. Hela tillställningen med visning, alla hästar och den främmande miljön är bra social träning.

– Det är därför det är viktigt med fölmönstringen. Det här är första steget på väg till en bra körhäst...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen