Tillbaka till startsidan
Lördag 16 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
Årets föl visas på Huseby
Domaren Roland Fransson bedömer russfölet Martinus som visas av Tomas och Ellen Sandin. Carolina Carlsson sköter sekreterarsysslorna.
Domaren Roland Fransson bedömer russfölet Martinus som visas av Tomas och Ellen Sandin. Carolina Carlsson sköter sekreterarsysslorna.
När Ardennerklubben sydost bjuder in till fölmönstring på Huseby är det inte bara ardennerföl som visas. Liksom vid vårens hingstvisning handlar fölmönstringen om de så kallade inhemska hästraserna ardenner, nordsvensk brukshäst och gotlandsruss.

HUSEBY. För inte så många decennier sedan stod hästarna för en stor del av våra transporter. De tunga hästarna användes också inom jord- och skogsbruk och efterfrågan på bra brukshästar var stor. Under tidigt 1960-tal betäcktes fortfarande mer än 10000 ardennerston varje år. Idag har traktorn trängt ut hästen ur jord- och skogsbruk. De tunga hästarna har blivit färre och idag betäcks omkring 500 ston om året.

Även för gotlandsrusset och den nordsvenska brukshästen handlar det idag om små stammar. Vill man behålla raserna blir aveln och de föl som föds desto viktigare och många intresserade är på plats på Huseby vid årets fölmönstring där föl av de tre raserna visades upp och bedömdes av domaren Roland Fransson.

Inne i Husebys stall är aktiviteten hög. Föl och ston ska ställas i ordning inför visningen. Inte minst gäller det ardennerhästarna som av tradition visas med halm inflätad i svans och man. Det är vackert men handlar inte bara om skönhet. Genom att hålla undan allt hår blir det lättare att se hästens linjer Lihna Eriksson är en av dem som kan fläta och hon har flera hästar att förbereda.

– Jag har väl åtminstone fyra stora ardennerhästar att fläta, säger hon medan hon ser till att stoet Mega blir redo för visningen. Stoet är lite oroligt.

– Det är mycket som händer och hon har fölet med, säger Lihna Eriksson.

Just att det är oroligt är ett av skälen till att visa upp sitt föl. Hela tillställningen med visning, alla hästar och den främmande miljön är bra social träning.

– Det är därför det är viktigt med fölmönstringen. Det här är första steget på väg till en bra körhäst...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


TORE SJÖQVIST
Bubblar av energi och idéer

Medan ensemblen repeterar Familjen Addams är Philip Carcamo upptagen med praktiska lösningar i bakgrunden.

För några dagar sedan tilldelades Highlights Productions Region Kronobergs kulturpris Årets bubblare för sin verksamhet som kulturentreprenörer. Sedan dess har de också hunnit berätta att de i sommar sätter upp musikalen Rent.
Läs mer...
Siktar på premiär i mellandagarna
171216
I veckan kom snön på allvar och nu ligger den på mark och i backar.
Detta gör att gänget bakom Hanaslövsbacken inom kort startar upp årets snötillverkning, samtidigt som man planerar för framtida utbyggnad.
Läs mer...
Store mosse i vinterdräkt
171215
Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
> Julmusik med tryck (171214)
> Bibliotekarier ger klapptips (171212)
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen