Tillbaka till startsidan
Lördag 16 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 September 2017
Höstfåglar vid Djurle myr
Ronny Johansson har försett den lilla gärdsmygen med en ring.
Ronny Johansson har försett den lilla gärdsmygen med en ring.
I Sverige har man ringmärkt fåglar i över hundra år. Trots det är det fortfarande mycket man inte vet om fåglarnas liv och forskningen fortsätter. Djurle fältstation är en av de platser där fåglar ringmärks. I helgen var Tingsryds fågelklubb på besök för att få reda på mer och få se fåglar på riktigt nära håll.

URÅSA. För de flesta av oss hör fåglarna kanske främst till våren och sommaren då de fyller luften med sång och är intensivt upptagna med att föda upp nästa generation. Men hösten innebär fler fåglar även om alla inte gör så stort väsen av sig. Efterhand lämnar också de flesta fåglarna Sverige för att övervintra på varmare platser.

Vart fåglarna tar vägen och hur deras flyttning går till har i stor utsträckning varit okänt. Ett sätt att få veta mer är att märka fåglarna och sedan försöka följa dem. I helgen arrangerade Tingsryds fågelklubb en utflykt till Djurle fältstation där man ringmärkt fåglar i många år för att bidra till kunskapen om fåglarnas liv och leverne.

– Ringmärkning är en gammal metod som använts i över 100 år. Man visste inte vart fåglarna tog vägen och ringmärkningen startade av vanlig nyfikenhet, säger Roland Ylvén som har arbetat med ringmärkning sedan 1978.

Att höstens fåglar inte gör så stort väsen av sig är en sanning med modifikation. Vid slättmarkerna i Växjö kommuns södra delar kan man så här års ofta träffa på stora flockar av tranor, gäss och sångsvanar som alla kan vara högljudda. Från Djurle myr hör man tranornas väsen i söder och medan ljuset sakta stiger kan man se små flockar komma flygande ut mot de stora fälten.

Den regniga hösten har gjort att en veteåker fortfarande står otröskad. Ett skrämt rådjur gör höga skutt i säden innan det lägger sig ner med bara öronen som små paraboler över veteaxen. Innan kameran har plockats fram har också öronen sjunkit mer i sädesfältet och ingenting tyder längre på att det gömmer sig ett djur i säden.

Medan vi vandrar från bilarna mot ringmärkningsplatsen bjuds vi på små fågelupplevelser. Ett par tofsvipor ropar till och lyfter. På håll kan vi för en stund följa en elegant blå kärrhök som drar fram tätt över marken innan den försvinner bakom en buskridå. I en åkerkant står några sångsvanar, fyra i vit fjäderdräkt medan två årsungar fortfarande har något av ful ankunge över sig i sin grå ungfågeldräkt.

Vid ett bord intill en av områdets många lador har ringmärkarna sin plats. Här finns ringar i mängder av storlekar, den lilla vågen och pärmen där de uppgifter man söker efterhand förs in.

– Idag märker vi sävsparvar, säger Ronny Johansson som undersöker fåglarna och förser dem med en ring. Johan Sandström assisterar och för in alla uppgifterna.

– 17,6 gram konstaterar Ronny Johansson innan fågeln återfår friheten...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


TORE SJÖQVIST
Bubblar av energi och idéer

Medan ensemblen repeterar Familjen Addams är Philip Carcamo upptagen med praktiska lösningar i bakgrunden.

För några dagar sedan tilldelades Highlights Productions Region Kronobergs kulturpris Årets bubblare för sin verksamhet som kulturentreprenörer. Sedan dess har de också hunnit berätta att de i sommar sätter upp musikalen Rent.
Läs mer...
Siktar på premiär i mellandagarna
171216
I veckan kom snön på allvar och nu ligger den på mark och i backar.
Detta gör att gänget bakom Hanaslövsbacken inom kort startar upp årets snötillverkning, samtidigt som man planerar för framtida utbyggnad.
Läs mer...
Store mosse i vinterdräkt
171215
Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
> Julmusik med tryck (171214)
> Bibliotekarier ger klapptips (171212)
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen