Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 September 2017
Höstfåglar vid Djurle myr
Ronny Johansson har försett den lilla gärdsmygen med en ring.
Ronny Johansson har försett den lilla gärdsmygen med en ring.
I Sverige har man ringmärkt fåglar i över hundra år. Trots det är det fortfarande mycket man inte vet om fåglarnas liv och forskningen fortsätter. Djurle fältstation är en av de platser där fåglar ringmärks. I helgen var Tingsryds fågelklubb på besök för att få reda på mer och få se fåglar på riktigt nära håll.

URÅSA. För de flesta av oss hör fåglarna kanske främst till våren och sommaren då de fyller luften med sång och är intensivt upptagna med att föda upp nästa generation. Men hösten innebär fler fåglar även om alla inte gör så stort väsen av sig. Efterhand lämnar också de flesta fåglarna Sverige för att övervintra på varmare platser.

Vart fåglarna tar vägen och hur deras flyttning går till har i stor utsträckning varit okänt. Ett sätt att få veta mer är att märka fåglarna och sedan försöka följa dem. I helgen arrangerade Tingsryds fågelklubb en utflykt till Djurle fältstation där man ringmärkt fåglar i många år för att bidra till kunskapen om fåglarnas liv och leverne.

– Ringmärkning är en gammal metod som använts i över 100 år. Man visste inte vart fåglarna tog vägen och ringmärkningen startade av vanlig nyfikenhet, säger Roland Ylvén som har arbetat med ringmärkning sedan 1978.

Att höstens fåglar inte gör så stort väsen av sig är en sanning med modifikation. Vid slättmarkerna i Växjö kommuns södra delar kan man så här års ofta träffa på stora flockar av tranor, gäss och sångsvanar som alla kan vara högljudda. Från Djurle myr hör man tranornas väsen i söder och medan ljuset sakta stiger kan man se små flockar komma flygande ut mot de stora fälten.

Den regniga hösten har gjort att en veteåker fortfarande står otröskad. Ett skrämt rådjur gör höga skutt i säden innan det lägger sig ner med bara öronen som små paraboler över veteaxen. Innan kameran har plockats fram har också öronen sjunkit mer i sädesfältet och ingenting tyder längre på att det gömmer sig ett djur i säden.

Medan vi vandrar från bilarna mot ringmärkningsplatsen bjuds vi på små fågelupplevelser. Ett par tofsvipor ropar till och lyfter. På håll kan vi för en stund följa en elegant blå kärrhök som drar fram tätt över marken innan den försvinner bakom en buskridå. I en åkerkant står några sångsvanar, fyra i vit fjäderdräkt medan två årsungar fortfarande har något av ful ankunge över sig i sin grå ungfågeldräkt.

Vid ett bord intill en av områdets många lador har ringmärkarna sin plats. Här finns ringar i mängder av storlekar, den lilla vågen och pärmen där de uppgifter man söker efterhand förs in.

– Idag märker vi sävsparvar, säger Ronny Johansson som undersöker fåglarna och förser dem med en ring. Johan Sandström assisterar och för in alla uppgifterna.

– 17,6 gram konstaterar Ronny Johansson innan fågeln återfår friheten...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen