Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 September 2017
Höstfåglar vid Djurle myr
Ronny Johansson har försett den lilla gärdsmygen med en ring.
Ronny Johansson har försett den lilla gärdsmygen med en ring.
I Sverige har man ringmärkt fåglar i över hundra år. Trots det är det fortfarande mycket man inte vet om fåglarnas liv och forskningen fortsätter. Djurle fältstation är en av de platser där fåglar ringmärks. I helgen var Tingsryds fågelklubb på besök för att få reda på mer och få se fåglar på riktigt nära håll.

URÅSA. För de flesta av oss hör fåglarna kanske främst till våren och sommaren då de fyller luften med sång och är intensivt upptagna med att föda upp nästa generation. Men hösten innebär fler fåglar även om alla inte gör så stort väsen av sig. Efterhand lämnar också de flesta fåglarna Sverige för att övervintra på varmare platser.

Vart fåglarna tar vägen och hur deras flyttning går till har i stor utsträckning varit okänt. Ett sätt att få veta mer är att märka fåglarna och sedan försöka följa dem. I helgen arrangerade Tingsryds fågelklubb en utflykt till Djurle fältstation där man ringmärkt fåglar i många år för att bidra till kunskapen om fåglarnas liv och leverne.

– Ringmärkning är en gammal metod som använts i över 100 år. Man visste inte vart fåglarna tog vägen och ringmärkningen startade av vanlig nyfikenhet, säger Roland Ylvén som har arbetat med ringmärkning sedan 1978.

Att höstens fåglar inte gör så stort väsen av sig är en sanning med modifikation. Vid slättmarkerna i Växjö kommuns södra delar kan man så här års ofta träffa på stora flockar av tranor, gäss och sångsvanar som alla kan vara högljudda. Från Djurle myr hör man tranornas väsen i söder och medan ljuset sakta stiger kan man se små flockar komma flygande ut mot de stora fälten.

Den regniga hösten har gjort att en veteåker fortfarande står otröskad. Ett skrämt rådjur gör höga skutt i säden innan det lägger sig ner med bara öronen som små paraboler över veteaxen. Innan kameran har plockats fram har också öronen sjunkit mer i sädesfältet och ingenting tyder längre på att det gömmer sig ett djur i säden.

Medan vi vandrar från bilarna mot ringmärkningsplatsen bjuds vi på små fågelupplevelser. Ett par tofsvipor ropar till och lyfter. På håll kan vi för en stund följa en elegant blå kärrhök som drar fram tätt över marken innan den försvinner bakom en buskridå. I en åkerkant står några sångsvanar, fyra i vit fjäderdräkt medan två årsungar fortfarande har något av ful ankunge över sig i sin grå ungfågeldräkt.

Vid ett bord intill en av områdets många lador har ringmärkarna sin plats. Här finns ringar i mängder av storlekar, den lilla vågen och pärmen där de uppgifter man söker efterhand förs in.

– Idag märker vi sävsparvar, säger Ronny Johansson som undersöker fåglarna och förser dem med en ring. Johan Sandström assisterar och för in alla uppgifterna.

– 17,6 gram konstaterar Ronny Johansson innan fågeln återfår friheten...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen