Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 September 2017
Tragikomiskt om relationer
Handlingen drivs mot en vändpunkt som kan bli starten för något nytt och bättre.
Handlingen drivs mot en vändpunkt som kan bli starten för något nytt och bättre.
Teatersällskapet Dramatörerna är kanske mest kända för sina stora uppsättningar. Men i fjol gav de kammarspelet Fröken Julie vid parken vid Teleborgs slott. I höst återkommer de med en än mer koncentrerad uppsättning då de sätter upp Scener ur ett äktenskap på Växjö teater.

VÄXJÖ. Scener ur ett äktenskap var i sin första form en legendarisk TV-serie av Ingmar Bergman med Liv Ullman och Erland Josephson i huvudrollerna som Marianne och Johan. Serien, som behandlar skuld och ansvar, frihet och bundenhet, lust och olust är mörk men visar också på möjligheter och när botten väl är nådd kan man inte nå djupare. Miljön är, som så ofta hos Bergman, borgerlig men äktenskapets utveckling kan säkert kännas igen i betydligt bredare grupper.

När Scenerna steg in på Dramaten 2009 med Jonas Karlsson och Livia Millhagen var berättelsen densamma men stämningen delvis en annan.

– Bearbetningen från Dramaten är mer komisk och tragikomisk, säger Sanne Tegvall som om ett par veckor gör Marianne på Växjö teater.

De som såg Fröken Julie där Sanne Tegvall spelade Julie och Eric Dernegård Jean fick uppleva ett förtätat och intensivt spel med minimalt med rekvisita. Handlingen i Scener ur ett äktenskap är nog så koncentrerad och scenografin är bara tillräcklig för att antyda den borgerliga miljön.

– Vi försöker göra som i Fröken Julie. Spela med en enkel scenografi. Det är mest två stolar och ett bord, säger Sanne Tegvall...
LÄS MER I VK 39, UTE 29/9


TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen