Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 oktober 2017
När konsten flyttar ut
Dansarna Liv Trulsson, Elliot Ellain, Julia Christoffersson och Indra Elg utforskar rummet med sina kroppar.
Dansarna Liv Trulsson, Elliot Ellain, Julia Christoffersson och Indra Elg utforskar rummet med sina kroppar. 
Vad som kan hända när konsten flyttar ut från konsthallen och galleriet var ämnet för ett samtal och utställningen Co-Lab Smålands Pop-Up Skulpturpark i en dunge mellan Katedralskolan och Fagrabäckskolan i Växjö. Helgen som kommer fortsätter utställningen till ett brandfält utanför Målerås.

LÄNET. Utställningen Co-lab Småland pop-up skulpturpark, som gör tre korta inhopp i olika småländska miljöer, är skapad av projektet Co-lab Småland. Den här gången är fyra konstnärer med. Markus Emilsson och Carl-Oscar Karlsson, som utgör kärnan i projektgruppen, har fått sällskap av textilkonstnären Hanna Rollof och dansaren och koreografen Liv Trulsson.

Genom att placera utställningen i en dunge tvingas konstnärerna, och publiken, förhålla sig till platsen. Om platsens betydels rörde sig det samtal om mobilitet och möjliga möten som föregick vernissagen. Mötet i dungen initierades av Co-lab Småland och genomfördes i samarbete med Växjö konsthall och Region Kronoberg.

– De flesta har väl någon relation till skogen. Det kan vara en plats där man kan stanna till och tänka efter. Skogen inbjuder till mobilitet, det är en plats där kropp och tanke kan röra sig fritt. Det är spännande att koppla in konsten på en plats som människor kanske använder till att tjuvröka eller rasta hunden, säger konsthallschefen Filippa de Vos.

Samtalet berör många aspekter av vad konst kan vara, varför den finns och hur mötet med publiken kan utformas. Att presentera kulturen i nya sammanhang tycks förändra innehållet. Men nya sammanhang kan också öppna kulturen för nya grupper.

– Vi vill skapa fler möjligheter till samtidskonst och vill gärna sänka trösklarna. Det behöver inte vara så svårt, säger Helen Hägglund från Region Kronoberg...
LÄS MER I VK 40, UTE 6/10


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen