Tillbaka till startsidan
Tisdag 20 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 oktober 2017
Nära och skört med Zebrafinken
Harriet Torevad, Roland Lindholm och Bibban Åström från Alvesta teaterförening tycker att höstens teatersäsong fått en god start.
Harriet Torevad, Roland Lindholm och Bibban Åström från Alvesta teaterförening tycker att höstens teatersäsong fått en god start.
I Alvesta teaterförenings andra arrangemang för året fick publiken möta Carlos Romero Cruz föreställning Zebrafinken som tar upp frågor om utanförskap och längtan efter att passa in.

ALVESTA. Alvesta teaterförenings höstprogram bjuder på sex arrangemang av olika karaktär. Mest hudlös lär Carlos Romero Cruz föreställning Zebrafinken vara. I en enmansföreställning berättar han, med hjälp av transpersonen Carnita Molida om en tonårstid som slits mellan längtan att få vara den man är och ett behov av att passa in.

Scenografin består av en ensam stol och ett tomt golv. Men det räcker bra. Carlos Romero Cruz spelar tätt inpå sin publik även om det sker med hjälp av berättaren Carnita Molida som också ger liv åt ett antal vuxna som var och en på sitt sätt sviker den ensamma tonåringen.

Föreställningens ton är sorgset humoristisk men den verklighet som skildras har inget roligt över sig. Bara under sängen tillsammans med sin burfågel kan pojken ge utlopp för sin längtan att tillhöra. Vi får lära oss att man inte ska ha en zebrafink ensam. För den är ett flockdjur.

Ett flockdjur är också människan och i föreställningen kan vi följa pojken i en snål och osäker tonårsvärld som hellre stöter bort än riskerar sin egen position. Sviker gör också de vuxna som skildras som upptagna med sina egna projekt och helt oförmögna att se världen ur den ensamme tonåringens perspektiv.

Teaterföreningens ordförande Roland Lindholm tycker att höstsäsongen har fått en bra start. Zebrafinken var välbesökt och höstens första arrangemang, Carmen på vita duken, lockade många.

– Carmen från Metropolitan i New York visade vi i samarbete med Folkets Hus. Föreställningen var fantastisk och ljudet perfekt, säger han.

Nästa programpunkt, Hungriga hjärtan, bjuder på musik av helt annat slag. Gruppen My Quiet Companion bygger sitt program på Spingsteens musik och kompletterar med personliga betraktelser.

– De blev väldigt bokade på utbudsdagarna i Helsingborg och jag tycker nästan att de gör låtarna lite bättre än Springsteen.

Att höstens höjdpunkt Molières Den inbillade sjuke är inställd på grund av sjukdom kan tyckas vara en lustifikation men är likväl ett faktum. Molièreensemblen har istället med sig pjäsen Tartuffe, som tar upp kampen mellan dumhet och förnuft, när de besöker Alvesta i början av november.

För den flitige teaterbesökaren bjuder höstens avslutning på återseenden. Programmet Bjällerklang är en musikalisk tidsresa av samma slag som Myggjagare och näbbstövlar eller Tag det rätta, tag Cloetta fast den här gången uppbyggd kring julen. Sist ut är Lasse Sonnesjö som i Hynnenäs bygdegård firar 45 år som skådespelare och dockspelare.

TORE SJÖQVIST
Ensemble Cor är på jakt efter Alice i Underlandet

I veckan har Ensemble Cor premiär på sin nya föreställning Jakten på Alice.

Den här gången har vi fått vänta ovanligt länge. Men nu är Ensemble Cor äntligen här igen med sin spelglädje, sitt scenspråk och föreställningen Jakten på Alice. På torsdag är det premiär på Växjö teater.
Läs mer...
När hantverk blir konst
180318
Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
> Fest kring domkyrkans orglar (180314)
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen