Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 oktober 2017
Nära och skört med Zebrafinken
Harriet Torevad, Roland Lindholm och Bibban Åström från Alvesta teaterförening tycker att höstens teatersäsong fått en god start.
Harriet Torevad, Roland Lindholm och Bibban Åström från Alvesta teaterförening tycker att höstens teatersäsong fått en god start.
I Alvesta teaterförenings andra arrangemang för året fick publiken möta Carlos Romero Cruz föreställning Zebrafinken som tar upp frågor om utanförskap och längtan efter att passa in.

ALVESTA. Alvesta teaterförenings höstprogram bjuder på sex arrangemang av olika karaktär. Mest hudlös lär Carlos Romero Cruz föreställning Zebrafinken vara. I en enmansföreställning berättar han, med hjälp av transpersonen Carnita Molida om en tonårstid som slits mellan längtan att få vara den man är och ett behov av att passa in.

Scenografin består av en ensam stol och ett tomt golv. Men det räcker bra. Carlos Romero Cruz spelar tätt inpå sin publik även om det sker med hjälp av berättaren Carnita Molida som också ger liv åt ett antal vuxna som var och en på sitt sätt sviker den ensamma tonåringen.

Föreställningens ton är sorgset humoristisk men den verklighet som skildras har inget roligt över sig. Bara under sängen tillsammans med sin burfågel kan pojken ge utlopp för sin längtan att tillhöra. Vi får lära oss att man inte ska ha en zebrafink ensam. För den är ett flockdjur.

Ett flockdjur är också människan och i föreställningen kan vi följa pojken i en snål och osäker tonårsvärld som hellre stöter bort än riskerar sin egen position. Sviker gör också de vuxna som skildras som upptagna med sina egna projekt och helt oförmögna att se världen ur den ensamme tonåringens perspektiv.

Teaterföreningens ordförande Roland Lindholm tycker att höstsäsongen har fått en bra start. Zebrafinken var välbesökt och höstens första arrangemang, Carmen på vita duken, lockade många.

– Carmen från Metropolitan i New York visade vi i samarbete med Folkets Hus. Föreställningen var fantastisk och ljudet perfekt, säger han.

Nästa programpunkt, Hungriga hjärtan, bjuder på musik av helt annat slag. Gruppen My Quiet Companion bygger sitt program på Spingsteens musik och kompletterar med personliga betraktelser.

– De blev väldigt bokade på utbudsdagarna i Helsingborg och jag tycker nästan att de gör låtarna lite bättre än Springsteen.

Att höstens höjdpunkt Molières Den inbillade sjuke är inställd på grund av sjukdom kan tyckas vara en lustifikation men är likväl ett faktum. Molièreensemblen har istället med sig pjäsen Tartuffe, som tar upp kampen mellan dumhet och förnuft, när de besöker Alvesta i början av november.

För den flitige teaterbesökaren bjuder höstens avslutning på återseenden. Programmet Bjällerklang är en musikalisk tidsresa av samma slag som Myggjagare och näbbstövlar eller Tag det rätta, tag Cloetta fast den här gången uppbyggd kring julen. Sist ut är Lasse Sonnesjö som i Hynnenäs bygdegård firar 45 år som skådespelare och dockspelare.

TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)
> När konsten flyttar ut (171006)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen