Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 oktober 2017
Nära och skört med Zebrafinken
Harriet Torevad, Roland Lindholm och Bibban Åström från Alvesta teaterförening tycker att höstens teatersäsong fått en god start.
Harriet Torevad, Roland Lindholm och Bibban Åström från Alvesta teaterförening tycker att höstens teatersäsong fått en god start.
I Alvesta teaterförenings andra arrangemang för året fick publiken möta Carlos Romero Cruz föreställning Zebrafinken som tar upp frågor om utanförskap och längtan efter att passa in.

ALVESTA. Alvesta teaterförenings höstprogram bjuder på sex arrangemang av olika karaktär. Mest hudlös lär Carlos Romero Cruz föreställning Zebrafinken vara. I en enmansföreställning berättar han, med hjälp av transpersonen Carnita Molida om en tonårstid som slits mellan längtan att få vara den man är och ett behov av att passa in.

Scenografin består av en ensam stol och ett tomt golv. Men det räcker bra. Carlos Romero Cruz spelar tätt inpå sin publik även om det sker med hjälp av berättaren Carnita Molida som också ger liv åt ett antal vuxna som var och en på sitt sätt sviker den ensamma tonåringen.

Föreställningens ton är sorgset humoristisk men den verklighet som skildras har inget roligt över sig. Bara under sängen tillsammans med sin burfågel kan pojken ge utlopp för sin längtan att tillhöra. Vi får lära oss att man inte ska ha en zebrafink ensam. För den är ett flockdjur.

Ett flockdjur är också människan och i föreställningen kan vi följa pojken i en snål och osäker tonårsvärld som hellre stöter bort än riskerar sin egen position. Sviker gör också de vuxna som skildras som upptagna med sina egna projekt och helt oförmögna att se världen ur den ensamme tonåringens perspektiv.

Teaterföreningens ordförande Roland Lindholm tycker att höstsäsongen har fått en bra start. Zebrafinken var välbesökt och höstens första arrangemang, Carmen på vita duken, lockade många.

– Carmen från Metropolitan i New York visade vi i samarbete med Folkets Hus. Föreställningen var fantastisk och ljudet perfekt, säger han.

Nästa programpunkt, Hungriga hjärtan, bjuder på musik av helt annat slag. Gruppen My Quiet Companion bygger sitt program på Spingsteens musik och kompletterar med personliga betraktelser.

– De blev väldigt bokade på utbudsdagarna i Helsingborg och jag tycker nästan att de gör låtarna lite bättre än Springsteen.

Att höstens höjdpunkt Molières Den inbillade sjuke är inställd på grund av sjukdom kan tyckas vara en lustifikation men är likväl ett faktum. Molièreensemblen har istället med sig pjäsen Tartuffe, som tar upp kampen mellan dumhet och förnuft, när de besöker Alvesta i början av november.

För den flitige teaterbesökaren bjuder höstens avslutning på återseenden. Programmet Bjällerklang är en musikalisk tidsresa av samma slag som Myggjagare och näbbstövlar eller Tag det rätta, tag Cloetta fast den här gången uppbyggd kring julen. Sist ut är Lasse Sonnesjö som i Hynnenäs bygdegård firar 45 år som skådespelare och dockspelare.

TORE SJÖQVIST
Börjar våren med fagott

Vid vårens första konsert gästas Musica Vitae av fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson.


När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
Varierad jazzvår
180115
Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen