Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 oktober 2017
Ängsfrukt från Ellenäs i ny tappning
I det mobila musteriet förvandlas en stor del av Ellenäs äppelskörd till must.
I det mobila musteriet förvandlas en stor del av Ellenäs äppelskörd till must.
Hösten är de svenska äpplenas tid. Sorterna är många och för några månader luktar det spännande från affärernas fruktdiskar. Men säsongen är förhållandevis kort och för många blir skörden bra mycket större än vad man kan ta tillvara. Ett sätt att förlänga livslängden på frukten är att pressa äpplena till must.

URSHULT. I det mjuka gryningsljuset är vägen ut mot Ellenäs udde som en tunnel av varmt brunt av alla bok- och eklöv som fallit. Och visst märks hösten även ute i ängsfruktodlingen. De flesta äpplena är plockade men de speciella stegarna står kvar som en påminnelse om det stora arbetet. I några av träden hänger äpplena kvar och ett par fyllda lådor väntar på att transporteras in till gården och förvaringsrummet.  

Den svenska fruktodlingen domineras helt av äpplena som står för över 90 procent av produktionsvärdet. De största odlingarna finns i Skåne men sedan länge finns också ett fruktdistrikt kring Åsnen. Här finns inte minst de kulturhistoriskt intressanta ängsfruktodlingarna där markerna använts både till produktion av hö och till fruktodling.

I år har äppelskörden på många håll blivit ovanligt liten men Ellenäs tycks inte ha drabbats. Kanske har läget intill Åsnen skyddat träden från det bistra vårvädret. I lagerlokalen, där de många sorterna ligger i sina respektive lådor, luktar det friskt av äpplen. Men det är inte bara äpplen som finns till försäljning. Här finns också must i bag-in-box-förpackningar från årets första mustning.

Idag väntar Per-Anders och Kristin Almén på att det mobila musteriet Mustxpress åter ska komma till gården.

– Vi mustade mycket förra gången. Idag ska vi bara musta det som ska vara i flaskor, säger Per-Anders Almén som drivit gården sedan 1990.

– Odlingen är på fem, sex hektar men skörden motsvarar väl ungefär vad man får ut av ett hektar konventionell odling, säger han.

Ellenäs ligger alldeles vid Åsnens strand. Här har det odlats frukt i långa tider. Under 1800-talet blev frukten ett viktigt komplement i småbrukarnas försörjning. Sjön Åsnen bidrar till ett jämnt klimat och den steniga marken passar bättre till fruktodling än som åkermark...
LÄS MER I VK 43, UTE 27/10


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen