Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 november 2017
Fönster för skönhet och ljus
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Att fönster kan vara mer än ett ljusinsläpp förstår man snabbt när man besöker Klockaregårdens fönsterhantverk i Aneby. Här arbetar hantverkarna med fönster av många olika slag. Under det senaste halvåret bland annat med fönstren i Växjö domkyrka.

VÄXJÖ/ANEBY. Som sig bör har företagets lokaler många fönstren som låter det försiktiga höstljuset leta sig in bland arbetsbord, verktyg och fönster av alla de slag. Trä och linolja doftar inbjudande. Glaset är mer ogästvänligt och gör att man kan behöva se sig för en aning när man rör sig genom lokalerna.

Idag har företaget Klockaregårdens fönsterhantverk en stor verksamhet men en gång startade det hela i mindre skala hemma hos grundaren Anders Eklund

– Jag var arbetslös och var tvungen att hitta på något. En byggnadsvårdskurs vid kulturreservatet Åsens by gav inspiration och på våren 1996 började jag med lagningar och fönsterrenoveringar hemma hos mig.

Efterhand växte både verksamheten och kunskapen. Idag är man sex personer i företaget och man håller lämpligt nog till i ett gammalt snickeri där mängder av fönster släpper in ljus i lokalerna. Numera arbetar man med fönster av alla slag. Inte minst har man kommit att arbeta med kyrkor.

– Kyrkor har blivit en stor grej för oss. Det är inte så många i Sverige som har jobbat med så många kyrkor som vi, säger Anders Eklund.

Att kyrkor är stort känns historiskt riktigt. När glaset började användas till fönster var det dyrt och användes främst i kyrkor och hos de allra rikaste. Andra fick kanske nöja sig med en lucka som gick att öppna för att släppa ut rök och in ljus eller så kunde man täcka husets öppningar med djurhudar som skrapats tunna och mer eller mindre genomskinliga. Först under 1800-talet blev fönster av glas vanliga i enklare hus. Genom åren har tillverkningstekniken varit med och bestämt hur fönstren har sett ut. Till en början kunde man bara tillverka små glasrutor och ville man ha ett större fönster fick man foga ihop många små rutor med hjälp av spröjsar. Efterhand har glastekniken utvecklats och vill man idag ha spröjsar handlar det snarast om något dekorativt...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
Berättar med ord och bild

Genom åren har Britt Larsson Hjelmberg fyllt bok efter bok med tankar, bilder och dikter.

För Britt Larsson Hjelmberg började skapandet i det textila. Där har det också fortsatt men genom åren har det textila kompletterats med både bild och, kanske framför allt, ord.

Läs mer...
Nära konsert i stor lokal
180421
John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
> Berättar om Spetsamossens hemlighet (180415)
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen