Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 november 2017
Fönster för skönhet och ljus
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Att fönster kan vara mer än ett ljusinsläpp förstår man snabbt när man besöker Klockaregårdens fönsterhantverk i Aneby. Här arbetar hantverkarna med fönster av många olika slag. Under det senaste halvåret bland annat med fönstren i Växjö domkyrka.

VÄXJÖ/ANEBY. Som sig bör har företagets lokaler många fönstren som låter det försiktiga höstljuset leta sig in bland arbetsbord, verktyg och fönster av alla de slag. Trä och linolja doftar inbjudande. Glaset är mer ogästvänligt och gör att man kan behöva se sig för en aning när man rör sig genom lokalerna.

Idag har företaget Klockaregårdens fönsterhantverk en stor verksamhet men en gång startade det hela i mindre skala hemma hos grundaren Anders Eklund

– Jag var arbetslös och var tvungen att hitta på något. En byggnadsvårdskurs vid kulturreservatet Åsens by gav inspiration och på våren 1996 började jag med lagningar och fönsterrenoveringar hemma hos mig.

Efterhand växte både verksamheten och kunskapen. Idag är man sex personer i företaget och man håller lämpligt nog till i ett gammalt snickeri där mängder av fönster släpper in ljus i lokalerna. Numera arbetar man med fönster av alla slag. Inte minst har man kommit att arbeta med kyrkor.

– Kyrkor har blivit en stor grej för oss. Det är inte så många i Sverige som har jobbat med så många kyrkor som vi, säger Anders Eklund.

Att kyrkor är stort känns historiskt riktigt. När glaset började användas till fönster var det dyrt och användes främst i kyrkor och hos de allra rikaste. Andra fick kanske nöja sig med en lucka som gick att öppna för att släppa ut rök och in ljus eller så kunde man täcka husets öppningar med djurhudar som skrapats tunna och mer eller mindre genomskinliga. Först under 1800-talet blev fönster av glas vanliga i enklare hus. Genom åren har tillverkningstekniken varit med och bestämt hur fönstren har sett ut. Till en början kunde man bara tillverka små glasrutor och ville man ha ett större fönster fick man foga ihop många små rutor med hjälp av spröjsar. Efterhand har glastekniken utvecklats och vill man idag ha spröjsar handlar det snarast om något dekorativt...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen