Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 november 2017
Trumma och hummel
Erik Hector ackompanjerar sångerskan Gunilla Lundh-Tobiasson med sin hummel.
Erik Hector ackompanjerar sångerskan Gunilla Lundh-Tobiasson med sin hummel.
Smålands musikarkiv firar 25 år i år. Men det som fyller arkiven är ofta bra mycket äldre än så. Under jubileumsåret visas det på många olika sätt. Just nu med utställningen Trumma och hummel på Smålands museum.

VÄXJÖ. Utställningen om de gamla instrumenten passar bra i den så kallade orgelsalen som blad annat innehåller en orgel från slutet av 1600-talet. Under det århundradet tycks också hummeln dyka upp i Sverige. Ett förhållandevis enkelt stränginstrument med några spelsträngar och ett antal medklingande bordunsträngar.

Trumman lär väl höra till de allra mest ursprungliga instrumenten men den trumma som avses i utställningen är den så kallade Värendstrumman. Båda instrumenten har mer eller mindre dött ut men återuppstått i folkmusikkretsar.

– Det är kul att visa instrument som lever och som någon spelar, säger Mathias Boström, chef för musikarkivet, under invigningen.


Kanske finns det en dryg handfull spelmän som ägnar sig är hummeln. Instrumentet kan se lite olika ut. Vanligast tycks päronformade eller halvt päronformade. Erik Hector är en ur den exklusiva skaran och under invigningen spelar han både solo och tillsammans med sångerskan Gunilla Lundh-Tobiasson.

– Hummeln är ett diatoniskt instrument och går inte att spela kromatiskt, säger Erik Hector när han stämmer om för att spela i dur...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen