Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 november 2017
Annika Thor om Vi och dom
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor  kring temat Vi och Dom.
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor kring temat Vi och Dom.
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.

VÄXJÖ. Författaren Annika Thor är i år aktuell vid Regionteatern genom att hon står som författare till föreställningen Mirabell och Astrakan. Men när hon besöker Växjö och Nyfiken torsdag är det med temat Vi och dom. Besöket sker på årsdagen av den så kallade Kristallnatten, eller Novemberprogromen 1938 då över 1400 synagogor och bönehus brändes och förstördes i det nazistiska Tyskland. Tusentals judiska affärer vandaliserades, många judar mördades eller misshandlades och 30000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren.

Annika Thor debuterade som författare 1996 med ungdomsromanen En ö i havet. Boken handlar om två judiska krigsflyktingar och man kan följa deras öden i ytterligare tre böcker. 2011 återkommer hon till temat i romanen ''Om inte nu så när'' där man lär känna några tjänstemän på Socialstyrelsens utlänningsbyrå och några av de flyktingar som, trots en strikt flyktingpolitik, tilläts inresa i Sverige.

Annika Thor bygger kvällen på romanen och det material hon byggt boken på. Trots att Sverige gav uppehållstillstånd åt mycket få flyktingar under 1930-talet var motståndet starkt.

– Under 1930-talet var det brist på arbete och de fackliga organisationerna hade stort inflytande på vilka som släpptes in i landet. Men rasismen var också ett viktigt skäl till en strikt flyktingpolitik. Vissa var uttalade antisemiter och man kunde tala om att skydda landet mot ett okontrollerat inflöde av oönskade befolkningselement.

Sveriges flyktingpolitik fortsatte att vara strikt och att ''känna vantrevnad i sitt hemland'' var ingen grund för flyktingstatus. Däremot var det fram till 1941 möjligt att lämna Tyskland även om de som lämnade det nazistiska Tyskland fick lämna sin egendom. Från 1941 stängdes gränserna och förintelsen blev alltmer intensivt omänsklig.

Med sina böcker vill Annika Thor lyfta fram händelser som riskerar att sjunka ner i glömskan. Men att minnas ställer också frågor till oss idag. För att uppmärksamma offer från tidigare är naturligtvis viktigt men att hedra de som riskerar att bli offer idag utmanar och är besvärligt.

Rätten att söka asyl är kanske det starkaste sättet att uppmärksamma de som riskerar att bli offer för förföljelse och inskränkningar i de mänskliga rättigheterna. Men någon enkel rätt är det knappast.

– Asylrätten finns i princip men man gör det så svårt som möjligt att använda den, säger Annika Thor.

TORE SJÖQVIST
Store mosse i vinterdräkt

I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.

Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
Julmusik med tryck
171214
När gruppen Halv fjorton i helgen ger en konserten A soulful christmas i Jäts kyrka handlar det om traditionell julmusik. Men i sättning och arrangemang som gör att man inte riktigt känner igen sig.
Läs mer...
Bibliotekarier ger klapptips
171212
Vid Kulturparken Smålands julmarknad hade bibliotekarierna Paula Högström och Sofie Peterson fyllt ett rum med hundra boktips. VK passade på att ta med sig några.
Läs mer...
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen