Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 november 2017
Annika Thor om Vi och dom
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor  kring temat Vi och Dom.
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor kring temat Vi och Dom.
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.

VÄXJÖ. Författaren Annika Thor är i år aktuell vid Regionteatern genom att hon står som författare till föreställningen Mirabell och Astrakan. Men när hon besöker Växjö och Nyfiken torsdag är det med temat Vi och dom. Besöket sker på årsdagen av den så kallade Kristallnatten, eller Novemberprogromen 1938 då över 1400 synagogor och bönehus brändes och förstördes i det nazistiska Tyskland. Tusentals judiska affärer vandaliserades, många judar mördades eller misshandlades och 30000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren.

Annika Thor debuterade som författare 1996 med ungdomsromanen En ö i havet. Boken handlar om två judiska krigsflyktingar och man kan följa deras öden i ytterligare tre böcker. 2011 återkommer hon till temat i romanen ''Om inte nu så när'' där man lär känna några tjänstemän på Socialstyrelsens utlänningsbyrå och några av de flyktingar som, trots en strikt flyktingpolitik, tilläts inresa i Sverige.

Annika Thor bygger kvällen på romanen och det material hon byggt boken på. Trots att Sverige gav uppehållstillstånd åt mycket få flyktingar under 1930-talet var motståndet starkt.

– Under 1930-talet var det brist på arbete och de fackliga organisationerna hade stort inflytande på vilka som släpptes in i landet. Men rasismen var också ett viktigt skäl till en strikt flyktingpolitik. Vissa var uttalade antisemiter och man kunde tala om att skydda landet mot ett okontrollerat inflöde av oönskade befolkningselement.

Sveriges flyktingpolitik fortsatte att vara strikt och att ''känna vantrevnad i sitt hemland'' var ingen grund för flyktingstatus. Däremot var det fram till 1941 möjligt att lämna Tyskland även om de som lämnade det nazistiska Tyskland fick lämna sin egendom. Från 1941 stängdes gränserna och förintelsen blev alltmer intensivt omänsklig.

Med sina böcker vill Annika Thor lyfta fram händelser som riskerar att sjunka ner i glömskan. Men att minnas ställer också frågor till oss idag. För att uppmärksamma offer från tidigare är naturligtvis viktigt men att hedra de som riskerar att bli offer idag utmanar och är besvärligt.

Rätten att söka asyl är kanske det starkaste sättet att uppmärksamma de som riskerar att bli offer för förföljelse och inskränkningar i de mänskliga rättigheterna. Men någon enkel rätt är det knappast.

– Asylrätten finns i princip men man gör det så svårt som möjligt att använda den, säger Annika Thor.

TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen