Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
En sagoskatt i bokform
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
I dagarna kommer bokverket Folksagan i Sverige ut till bokhandlarna. Verket som består av tre delar och 2000 sidor berättar om sagorna, de som berättat och de som samlat in berättelserna.

VISLANDA. Att bokverket Folksagan i Sverige presenteras i byn Hönetorp strax utanför Vislanda är ingen tillfällighet. Här föddes Gunnar Olof Hyltén-Cavallius för nästan 200 år sedan.

– Han var en viktig person. Kanske den viktigaste för insamlingarna av folksagor i Sverige. Han inspirerade många, säger sagoberättaren Per Gustavsson som skrivit böckerna tillsammans med Ulf Palmenfelt, professor emeritus i etnologi och folkloristik.

Författarna har båda varit viktiga delar av den renässans för muntligt berättande vi upplevt under de senaste decennierna där bland annat Sagomuseet och berättarfestivalen i Ljungby varit viktiga delar.

– De här två personerna är experter på berättande. Per som praktiker och bibliotekarie och Ulf som akademiker med folklore som en av sina specialiteter, säger Trygve Carlsson, bokförläggare på Carlssons förlag som ger ut böckerna i samarbete med Sagobygden, Sagumuseet och Vislanda hembygdsförening.

Bokverket tar ett stort grepp om folksagornas värld och arbetet bakom böckerna är också omfattande.

– Det är över fyra år sedan vi började prata om det här. Det kändes som ett övermäktigt projekt så jag blev nyfiken, säger Trygve Carlsson som nu nöjt kan konstatera att författarna inte bara rott projektet i hamn utan också hållit tidtabellen...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen