Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
En sagoskatt i bokform
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
I dagarna kommer bokverket Folksagan i Sverige ut till bokhandlarna. Verket som består av tre delar och 2000 sidor berättar om sagorna, de som berättat och de som samlat in berättelserna.

VISLANDA. Att bokverket Folksagan i Sverige presenteras i byn Hönetorp strax utanför Vislanda är ingen tillfällighet. Här föddes Gunnar Olof Hyltén-Cavallius för nästan 200 år sedan.

– Han var en viktig person. Kanske den viktigaste för insamlingarna av folksagor i Sverige. Han inspirerade många, säger sagoberättaren Per Gustavsson som skrivit böckerna tillsammans med Ulf Palmenfelt, professor emeritus i etnologi och folkloristik.

Författarna har båda varit viktiga delar av den renässans för muntligt berättande vi upplevt under de senaste decennierna där bland annat Sagomuseet och berättarfestivalen i Ljungby varit viktiga delar.

– De här två personerna är experter på berättande. Per som praktiker och bibliotekarie och Ulf som akademiker med folklore som en av sina specialiteter, säger Trygve Carlsson, bokförläggare på Carlssons förlag som ger ut böckerna i samarbete med Sagobygden, Sagumuseet och Vislanda hembygdsförening.

Bokverket tar ett stort grepp om folksagornas värld och arbetet bakom böckerna är också omfattande.

– Det är över fyra år sedan vi började prata om det här. Det kändes som ett övermäktigt projekt så jag blev nyfiken, säger Trygve Carlsson som nu nöjt kan konstatera att författarna inte bara rott projektet i hamn utan också hållit tidtabellen...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
Store mosse i vinterdräkt

I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.

Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
Julmusik med tryck
171214
När gruppen Halv fjorton i helgen ger en konserten A soulful christmas i Jäts kyrka handlar det om traditionell julmusik. Men i sättning och arrangemang som gör att man inte riktigt känner igen sig.
Läs mer...
Bibliotekarier ger klapptips
171212
Vid Kulturparken Smålands julmarknad hade bibliotekarierna Paula Högström och Sofie Peterson fyllt ett rum med hundra boktips. VK passade på att ta med sig några.
Läs mer...
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen