Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 november 2017
Akvarellkurs med många nyanser
Lena Enarsson och Maria Ahl Zanier reder ut vilka färger som tillsammans skapar brunt.
Det stora bordet är fyllt av akvarellfärger och penslar av många olika slag. Runt bordet sitter sex kvinnor som med Maria Ahl Zanier som vägvisare letar efter akvarellens alla möjligheter. Men innan de börjar måla på allvar har de en färgövning att genomföra.

BERG. Trots att novemberdagen utanför fönstren är ruggig och grådisig känns det ljust och varmt inne i Maria Ahl Zaniers ateljé. I fönstren blommar fortfarande de rosa pelargonerna och överallt i lokalen finns Maria Ahl Zaniers akvarellmålningar. Och akvarell är vad det handlar om när kursdeltagarna slagit sig ner runt det stora bordet. Det är terminens femte, och näst sista, träff men deltagarna har hållit på bra mycket längre än så. Sex, sju terminer har de alla varit med. Några betydligt längre än så. Maria Ahl Zanier inleder gärna med en teoriuppgift innan träffarna går över i målande på ett gemensamt tema.

– Varje gånga har jag hittat på en uppgift. Det börjar bli lite svårt. Många har gjort så mycket. Ofta när man går på målarkurs så målar man bara och läraren går runt och tittar och kommenterar men jag inleder gärna med lite teori.

Den här gången handlar uppgiften om färglära och färgen brun. Med hjälp av ett inte alldeles enkelt schema skapar deltagarna tre olika bruna nyanser som var och en är blandad av fyra olika färger. Fastnar någon deltagare i färgschemat är Maria strax där. Förklarar och leder vidare.

– Brun är faktiskt den svåraste färgen att blanda och vi är lite bortskämda med att det finns så mycket färger att köpa, säger Maria Ahl Zanier.

Trots det ser hon fördelar med att blanda egna färger. Och kursdeltagarna verkar hålla med.

– Det är roligt att blanda. Det blir så levande färger, säger Ninnie Jonsson som låter färgerna blanda sig direkt på pappret...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
Store mosse i vinterdräkt

I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.

Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
Julmusik med tryck
171214
När gruppen Halv fjorton i helgen ger en konserten A soulful christmas i Jäts kyrka handlar det om traditionell julmusik. Men i sättning och arrangemang som gör att man inte riktigt känner igen sig.
Läs mer...
Bibliotekarier ger klapptips
171212
Vid Kulturparken Smålands julmarknad hade bibliotekarierna Paula Högström och Sofie Peterson fyllt ett rum med hundra boktips. VK passade på att ta med sig några.
Läs mer...
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen