Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 november 2017
Akvarellkurs med många nyanser
Lena Enarsson och Maria Ahl Zanier reder ut vilka färger som tillsammans skapar brunt.
Det stora bordet är fyllt av akvarellfärger och penslar av många olika slag. Runt bordet sitter sex kvinnor som med Maria Ahl Zanier som vägvisare letar efter akvarellens alla möjligheter. Men innan de börjar måla på allvar har de en färgövning att genomföra.

BERG. Trots att novemberdagen utanför fönstren är ruggig och grådisig känns det ljust och varmt inne i Maria Ahl Zaniers ateljé. I fönstren blommar fortfarande de rosa pelargonerna och överallt i lokalen finns Maria Ahl Zaniers akvarellmålningar. Och akvarell är vad det handlar om när kursdeltagarna slagit sig ner runt det stora bordet. Det är terminens femte, och näst sista, träff men deltagarna har hållit på bra mycket längre än så. Sex, sju terminer har de alla varit med. Några betydligt längre än så. Maria Ahl Zanier inleder gärna med en teoriuppgift innan träffarna går över i målande på ett gemensamt tema.

– Varje gånga har jag hittat på en uppgift. Det börjar bli lite svårt. Många har gjort så mycket. Ofta när man går på målarkurs så målar man bara och läraren går runt och tittar och kommenterar men jag inleder gärna med lite teori.

Den här gången handlar uppgiften om färglära och färgen brun. Med hjälp av ett inte alldeles enkelt schema skapar deltagarna tre olika bruna nyanser som var och en är blandad av fyra olika färger. Fastnar någon deltagare i färgschemat är Maria strax där. Förklarar och leder vidare.

– Brun är faktiskt den svåraste färgen att blanda och vi är lite bortskämda med att det finns så mycket färger att köpa, säger Maria Ahl Zanier.

Trots det ser hon fördelar med att blanda egna färger. Och kursdeltagarna verkar hålla med.

– Det är roligt att blanda. Det blir så levande färger, säger Ninnie Jonsson som låter färgerna blanda sig direkt på pappret...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen