Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
Ett äreminne över de som gått före
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material. – I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material.
– I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Älganäs Viltvårdsområdesförening har genom åren visat att ett älgjaktlag kan ägna sig åt bra mycket mer än jakt och viltvård. På olika sätt har de beskrivit livet i sitt hörn av världen. Nu är de åter aktuella. Nu med en samling filmer som beskriver livet i Skoga rote.

HJORTSBERGA. Allt började med en studiecirkel om bygdens historia, en studiecirkel som snart fick vidare ambitioner.

– Vi samlades och pratade om tider som varit och vad som förändrats. Vi sparade lite anteckningar och bilder. Vi tyckte att vi skulle göra ett litet häfte. Men det blev en bok, säger Sven Karlsson som varit med i redaktionskommittén sedan arbetets början.

Under arbetet fick de in mer bilder än boken rymde. Men bilderna togs tillvara och gavs ett par senare ut på två DVD-skivor.

Med boken och bilderna har de berättat om sitt lilla hörn av världen under de senaste tvåhundra åren. Här möter man torpares och arrendatorers slit för att skapa ett värdigt liv i ett stenigt Småland men också modernisering och utflyttning. Som överallt annars går tiden obönhörligt vidare men med sitt arbete bygger jaktlaget inte bara ett minne, utan också ett äreminne, över de som gått före och skapat förutsättningar för det liv vi lever idag. Med filmerna tar jaktlaget ytterligare ett steg och även om filmerna inte sträcker sig så långt tillbaka i tiden ger de en levande bild av tider som flytt och människor som inte längre finns hos oss.

– Det är ganska unikt med det levande materialet. Det finns ju oändligt med film i byrålådorna. Men det är familjefilm. Film om föreningsliv och vardag är ganska sällsynt, säger föreningens ordförande Håkan Korsberg...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
Store mosse i vinterdräkt

I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.

Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
Julmusik med tryck
171214
När gruppen Halv fjorton i helgen ger en konserten A soulful christmas i Jäts kyrka handlar det om traditionell julmusik. Men i sättning och arrangemang som gör att man inte riktigt känner igen sig.
Läs mer...
Bibliotekarier ger klapptips
171212
Vid Kulturparken Smålands julmarknad hade bibliotekarierna Paula Högström och Sofie Peterson fyllt ett rum med hundra boktips. VK passade på att ta med sig några.
Läs mer...
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen