Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
Ett äreminne över de som gått före
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material. – I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material.
– I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Älganäs Viltvårdsområdesförening har genom åren visat att ett älgjaktlag kan ägna sig åt bra mycket mer än jakt och viltvård. På olika sätt har de beskrivit livet i sitt hörn av världen. Nu är de åter aktuella. Nu med en samling filmer som beskriver livet i Skoga rote.

HJORTSBERGA. Allt började med en studiecirkel om bygdens historia, en studiecirkel som snart fick vidare ambitioner.

– Vi samlades och pratade om tider som varit och vad som förändrats. Vi sparade lite anteckningar och bilder. Vi tyckte att vi skulle göra ett litet häfte. Men det blev en bok, säger Sven Karlsson som varit med i redaktionskommittén sedan arbetets början.

Under arbetet fick de in mer bilder än boken rymde. Men bilderna togs tillvara och gavs ett par senare ut på två DVD-skivor.

Med boken och bilderna har de berättat om sitt lilla hörn av världen under de senaste tvåhundra åren. Här möter man torpares och arrendatorers slit för att skapa ett värdigt liv i ett stenigt Småland men också modernisering och utflyttning. Som överallt annars går tiden obönhörligt vidare men med sitt arbete bygger jaktlaget inte bara ett minne, utan också ett äreminne, över de som gått före och skapat förutsättningar för det liv vi lever idag. Med filmerna tar jaktlaget ytterligare ett steg och även om filmerna inte sträcker sig så långt tillbaka i tiden ger de en levande bild av tider som flytt och människor som inte längre finns hos oss.

– Det är ganska unikt med det levande materialet. Det finns ju oändligt med film i byrålådorna. Men det är familjefilm. Film om föreningsliv och vardag är ganska sällsynt, säger föreningens ordförande Håkan Korsberg...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen