Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 december 2017
Musikaliska klappar
Kvintetten består av Sofia Dahlén, Jessica Pettersson, Elena Nicolaidis, Styrbjörn Lindberg och Johanna Nordliden. Sofia Dahlén har tillfälligt bytt flöjten mot en cello.
Kvintetten består av Sofia Dahlén, Jessica Pettersson, Elena Nicolaidis, Styrbjörn Lindberg och Johanna Nordliden. Sofia Dahlén har tillfälligt bytt flöjten mot en cello.
Julen närmar sig och med den all den musik som hör högtiden till. Musik som med sin envishet kan jaga ut oss ur köptempel men också få oss att koppla av och njuta i en tid som paradoxalt nog ofta fylls av stress och krav.

VÄXJÖ. På S:t Sigfrids folkhögskola har julförberedelserna redan pågått i veckor inför konserter, gudstjänster och Luciatåg. Musikundervisningen vid skolan sträcker sig över många genrer och det gör också deras julkonserter där delar av musiken knyter an direkt till julen medan annat är valt för musikens skönhet och kvalitet.

I en av skolans salar har en stråkkvintett samlats för att tillsammans med läraren Gabriel Szamosi arbeta vidare med delar av Bachs svit i H-moll.

För många av musikeleverna är skolan ett steg på vägen mot vidare musikstudier. Men det kan finnas andra skäl att ägna ett år eller två åt skolans musikkurser. Sofia Dahlén gick ett år vid skolan för några år sedan. Hon har gått vidare till organistutbildningen vid en musikhögskola men är nu tillbaka vid S:t Sigfrid med tvärflöjten som huvudinstrument.

– Jag går mitt andra år. Orgel är kul men det är inte som tvärflöjt, säger hon.

Sofia Dahlén är inte den enda återvändaren i kvintetten. Förstaviolinisten Jessica Pettersson läste musik vid skolan för ungefär tio år sedan. Sedan dess har hon hunnit utbilda sig till läkare men nu tagit tjänstledigt för att åter få ägna sig åt musiken. Kvintetten består också av violinisten Elena Nicolaidis, violasten Styrbjörn Lindberg och cellisten Johanna Nordliden...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
Store mosse i vinterdräkt

I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.

Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

Läs mer...
Konst i ny belysning
171215
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.
Läs mer...
Julmusik med tryck
171214
När gruppen Halv fjorton i helgen ger en konserten A soulful christmas i Jäts kyrka handlar det om traditionell julmusik. Men i sättning och arrangemang som gör att man inte riktigt känner igen sig.
Läs mer...
Bibliotekarier ger klapptips
171212
Vid Kulturparken Smålands julmarknad hade bibliotekarierna Paula Högström och Sofie Peterson fyllt ett rum med hundra boktips. VK passade på att ta med sig några.
Läs mer...
> En personlig avslutning (171210)
> Skapar med hand och tanke (171209)
> Tar tåget till tomten (171208)
> Hundarna intar catwalken (171207)
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)
> Ett äreminne över de som gått före (171129)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen