Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 december 2017
Vetenskap med hisnande tidsperspektiv
Paleontologen Fredrik Olsson berättade om hur insekter kan berätta om klimat och miljö under perioden sedan senaste istiden.
Paleontologen Fredrik Olsson berättade om hur insekter kan berätta om klimat och miljö under perioden sedan senaste istiden.
Kronobergs läns naturvetenskapliga förening har som mål att sprida intresset för just naturvetenskap. Det sker bland annat genom föreläsningar i olika ämnen. Vid höstens sista föreläsning berättade Fredrik Olsson om paleontologins stora tidsperspektiv.

VÄXJÖ. Föreningen ägnar sig år naturvetenskap i bred mening. Under hösten har man haft föreläsningar kring mentalvårdens historia och visioner om Växjös kommuns arbete för hållbar utveckling. I veckan handlade det om tiden efter senaste istiden och om hur paleontologerna skaffar sig kunskap om den.

– Många i föreningen uppskattar att kunna luta sig tillbaka och lyssna till någon som är riktigt duktig, säger föreningens ordförande Ola Österström och påpekar att föreläsningarna är öppna även för de som inte är medlemmar.

Paleontologin är placerar sig mellan geologi och biologi och intresserar sig för stora tidsperspektiv.

– Namnet kommer från grekiskans palaios som betyder gammal eller förhistorisk, säger Fredrik Olsson.

Han berättar om hur man med hjälp av biologiska spår kan få kunskap om miljöer för tusentals år sedan. Undersökningarna kan bland annat genomföras i torv som vuxit fram genom årtusenden och bevarat biologiskt material...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
Börjar våren med fagott

Vid vårens första konsert gästas Musica Vitae av fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson.


När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
Varierad jazzvår
180115
Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen