Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 januari 2018
Sångfåglar vid Kloster
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.

Alvesta tätort ligger vid sjön Salens norra ände. Att sjön och stränderna är tätortsnära innebär både problem och möjligheter. Inte minst är den nära naturen viktig genom sin tillgänglighet. Ett skäl till att årets soppkväll handlar om Kloster vid Salens nordvästra strand är att det nu ligger ett förslag om hur området, som är intressant både för sin natur och sin kulturhistoria, ska kunna bli mer tillgängligt.

Salens stränder handlar inte bara om natur. Soppkvällen har fått namnet Kloster – ett paradis för sångfåglar. Och visst kan naturen vid Kloster strax söder om Alvesta ge rum åt många fåglar. Men Kloster gav under flera decennier också plats åt Klosters röstskola. Hit kom mängder av skådespelare, sångare och lärare för att lära sig hantera sin röst tills skolans huvudbyggnad brändes ner i ett pyromandåd 1952. Under soppkvällen berättar Harald Petersson om röstskolans verksamhet och om de fantastiska byggnader som efterhand uppfördes i området.

Naturen kring Salen har inventerats av Per Darell och det är också han som under kvällen berättar om Klosters naturvärden. Per Darell sätter gärna in Kloster och Salen i ett större sammanhang och önskar att Alvesta på olika sätt kan bidra till en ökad biologisk mångfald. Bland annat önskar han att kommunen fick tillgång till en kommunekolog som kan bevaka naturens intressen.

Salen, som ingår i Mörrumsåns vattensystem, är starkt påverkad av näringsämnen och har för tillfället inte en ekologiskt godtagbar status. Sjön påverkas av hur tillståndet är uppströms och utflykten kring Salen tar sin början norr om samhället vid våtmarken Västermad som både fångar upp näringsämnen och bidrar till att reglera vattennivån i Tvärån och längre nedströms i Salen. Samtidigt blir våtmarken en lämplig miljö för många fåglar.

– Här finns ett förslag på att utöka området tre, fyra gånger. Det skulle öka den biologiska mångfalden. Våtmarken ligger nära samhället och i naturskyddsföreningen skulle vi gärna ha en gång- och cykel-runda hit via Hagaparken för att göra området lite mer tillgängligt, säger Per Darell...
LÄS MER I VK 3, UTE 19/1


TORE SJÖQVIST
Mångsidig man firar 200 år

Berättaren Vibeke Hyltén-Cavallius är en av dem som under rubriken ''Arvet lever vidare'' avslutar 200-årsdagen vid Gunnar Olofs grav.

I helgen firas Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsdag. Hyltén-Cavallius verkade inom många områden. Bland annat var han initiativtagare till Smålands museum och han var också en av de första i Sverige att samla in folksagor.
Läs mer...
Musikalisk utflykt i tid och rum
180518
Utställningen Trumma och hummel kom till som en del av Smålands musikarkivs 25-årsjubileum och visar bland annat upp det enkla folkinstrumentet hummel.
Läs mer...
Musica Vitae spelar Fanny på stan
180517
Musica Vitae spelar gärna på oväntade ställen. Lika gärna lyfter de fram kvinnliga tonsättare. Imorgon fredag gör de både och då de flyttar ut från Utvandrarnas hus för att i olika konstellationer spela Fanny Mendelssohn på väntade och oväntade ställen.
Läs mer...
Lyfter fram handens kunskap
180513
Att ägna sig åt konsthantverk kan tyckas otidsenligt. Men tar man del av utställningen Handens kunskap på Eksjö museum får man tvärtom känslan av att konsthantverket närmar sig det tidlösa.
Läs mer...
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)
> Böcker om kärlek i regnbågens färger (180506)
> Ett Glasrike som glittrar och glöder (180504)
> Två år eller 33.125 timmar (180503)
> Bevara och visa textilier (180429)
> Från idé till produkt (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen