Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 januari 2018
Sångfåglar vid Kloster
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.

Alvesta tätort ligger vid sjön Salens norra ände. Att sjön och stränderna är tätortsnära innebär både problem och möjligheter. Inte minst är den nära naturen viktig genom sin tillgänglighet. Ett skäl till att årets soppkväll handlar om Kloster vid Salens nordvästra strand är att det nu ligger ett förslag om hur området, som är intressant både för sin natur och sin kulturhistoria, ska kunna bli mer tillgängligt.

Salens stränder handlar inte bara om natur. Soppkvällen har fått namnet Kloster – ett paradis för sångfåglar. Och visst kan naturen vid Kloster strax söder om Alvesta ge rum åt många fåglar. Men Kloster gav under flera decennier också plats åt Klosters röstskola. Hit kom mängder av skådespelare, sångare och lärare för att lära sig hantera sin röst tills skolans huvudbyggnad brändes ner i ett pyromandåd 1952. Under soppkvällen berättar Harald Petersson om röstskolans verksamhet och om de fantastiska byggnader som efterhand uppfördes i området.

Naturen kring Salen har inventerats av Per Darell och det är också han som under kvällen berättar om Klosters naturvärden. Per Darell sätter gärna in Kloster och Salen i ett större sammanhang och önskar att Alvesta på olika sätt kan bidra till en ökad biologisk mångfald. Bland annat önskar han att kommunen fick tillgång till en kommunekolog som kan bevaka naturens intressen.

Salen, som ingår i Mörrumsåns vattensystem, är starkt påverkad av näringsämnen och har för tillfället inte en ekologiskt godtagbar status. Sjön påverkas av hur tillståndet är uppströms och utflykten kring Salen tar sin början norr om samhället vid våtmarken Västermad som både fångar upp näringsämnen och bidrar till att reglera vattennivån i Tvärån och längre nedströms i Salen. Samtidigt blir våtmarken en lämplig miljö för många fåglar.

– Här finns ett förslag på att utöka området tre, fyra gånger. Det skulle öka den biologiska mångfalden. Våtmarken ligger nära samhället och i naturskyddsföreningen skulle vi gärna ha en gång- och cykel-runda hit via Hagaparken för att göra området lite mer tillgängligt, säger Per Darell...
LÄS MER I VK 3, UTE 19/1


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen