Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 januari 2018
Muntligt berättande på Café Fontaine
Ann-Karin Ånman skulle gärna se en större publik vid berättarkvällarna på Café Fontaine.
Ann-Karin Ånman skulle gärna se en större publik vid berättarkvällarna på Café Fontaine.
Det muntliga berättandet har fått en renässans under de senaste årtiondena. Ljungby är något av berättandets huvudstad i Sverige och välkänt för sin berättarfestival.  I Växjö kan man, i ett mindre format, både berätta och lyssna vid berättarkvällarna på Café Fontaine. På torsdag besöks årets första berättarkväll av Ulf Palmenfelt, berättare och professor i etnologi och folkloristik.

VÄXJÖ. Det muntliga berättandet har följt människan genom historien men tycktes under 1900-talet vara på väg att försvinna i Västvärlden. Berättandet tog nya former med det skrivna ordet, film, radio och tv. Berättandet och högläsning kom att kopplas till sagor för barn och de som hävdade att det muntliga berättandet hade en viktig roll att spela även för vuxna kunde bemötas med viss skepsis. Men att berättandet har något särskilt att erbjuda är tydligt. Berättarfestivalen i Ljungby som startade 1990 samlar allt fler besökare, Berättarnätet Kronoberg har uppmärksammats av UNESCO för sitt arbete med det immateriella kulturarvet och vid Linnéuniversitetet kan man läsa en universitetskurs i muntligt berättande.

I Växjö kan man ta del av, eller vara en del av, det muntliga berättandet vid berättarkvällarna på Café Fontaine.

– Det är sjätte året vi håller på. Vi har tre berättarkvällar per termin och under de kvällarna får den som vill berätta, säger Ann-Karin Ånman som varit med på berättarkvällarna sedan starten 2013.

Under åren har det blivit åtskilliga berättelser. I allmänhet har berättelserna en tidsbegränsning på tio minuter och under ett år hinner man med drygt 50 berättelser.

– Vid berättarkvällarna kan berättelserna vara av många olika slag. Det kan handla om berättelser ur livet, rena påhitt eller traditionella berättelser. Vår ledare Pelle Olsson vill ha olika berättelser varje gång men efter sex år börjar det sina, säger Ann-Karin Ånman.

Berättarkvällarna brukar locka mellan 25 och 35 personer. Ann-Karin Ånman tror att betydligt fler skulle ha glädje av berättandet och vill gärna se en större publik.

Riktigt vad som är det speciella med det muntliga berättandet är svårt att definiera. Men att det är här och nu och öga mot öga är en stor del.

– Det är svårt att förklara men det händer något i triangeln berättare, berättelse och lyssnare.

I berättandet speglas berättarens erfarenheter och samma berättelse kan med olika berättare få olika skepnad och valör.

– Ett av värdena är att det är så fritt. Man måste hitta sitt sätt att berätta.

Vid vårens första berättarkväll är professor Ulf Palmenfelt gästberättare.

– Det är fantastiskt att han ställer upp. Det ska bli kul att höra honom berätta, säger Ann-Karin Ånman. 

TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen