Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 januari 2018
En lång kulturdags färd mot natt
Kulturnatten brukar bjuda på ett fyrverkeri av upplevelser.
Kulturnatten har blivit en manifestation för Växjös kulturliv i bred mening. År efter år imponerar kvällen med den bredd som visas upp. I år kan man besöka 64 olika utställningsplatser med över 200 programpunkter medan en lång kulturdag går mot natt.

VÄXJÖ. Kulturnatten imponerar med alla sina scener men det är lika imponerande att det tycks finnas publik till allt. För en kväll fylls staden av nyfikna som både kan se någon favorit och upptäcka något man inte ens visste fanns. Som vanligt är det många platser som nöjer sig med en aktivitet eller genre medan andra platser blir öppna kulturscener med många programpunkter.

Årets tema är tid och tidpunkterna är också många i det omfattande programmet. Årets invigning sker vid Ringsberg/Kristineberg. Invigningstalare är Kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson. Då bjuds också på en eldshow av Act of Emotion, en show som, trots årets tema, sägs ska få oss att glömma både tid och rum.

När det är dags för invigning har evenemanget redan varit igång några timmar. Redan klockan 12 kan de yngre gå på disco på Kafé de luxe och den dansintresserade kan fortsätta till Kulturama Preparandum där man kan testa olika dansstilar under eftermiddagen. För de yngre finns det under eftermiddagen långt fler programpunkter med bland annat musik och teater, slöjd och pyssel under samlingsnamnet Kulturknatten.

På Regionteatern kan man under eftermiddagen se den berörande pjäsen Mirabell och Astrakan, lämplig från fyra år.  Som så mycket annat under Kulturnatten är det fri entré men det är en god idé att boka biljett i förväg. Isabell Boström är en av skådespelarna i Mirabell och Astrakan. Tillsammans med Amanda Jansson möter man henne ett par timmar senare som konferencierer vid teaterns scenkväll.

– De är komiker och värdar för hela kvällen, säger Björn Johansson Boklund som i år håller i Regionteaterns program.

Honom kan man se när teatern bjuder på smakprov ur vårens repertoar med utdrag ur pjäserna Bibliotekarien och Hissvägraren.

– Det blir spännande med ett skiftande program. Till exempel kommer den skicklige oudspelaren Xalid Sofi hit. Ensemblen bjuder på en show som utgår från temat tid innan kvällen avslutas av elever från Katedralskolans estetiska program. Jag tycker att det känns som en skön kväll med lite av allt, säger Björn Johansson Boklund.

Lite av allt hittar man också på Växjö stadsbibliotek som under Kulturnatten brukar myllra av besökare, utställare och evenemang. Så lär det bli även i år.

– Det är roligt att folk vill vara hos oss. Från klockan sexton till tjugotre händer det nästan hela tiden något på två olika ställen på biblioteket. Det är lite pyssel med planera så att det inte är några som stör varandra, säger Kerstin Steen som tillsammans med Jocke Granlund och Ella Styf bildar en planeringsgrupp för kvällen. Någon större svårighet att fylla programmet har de inte.

– De som är här vill vara här och vi behöver inte ringa för att få hit utställare, säger Jocke Granlund...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen