Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 januari 2018
En bildvärld av stillhet och ljus
Stenen görs färdigt inför testen av litografipressen.
Mats Aronsson arbetar i flera olika tekniker. Men oavsett teknik återkommer ofta en stämning av stillhet och ljus. I dagarna ska litografiverkstaden, som vilat ett par år, åter ställas i ordning.

VÄXJÖ. Mats Aronssons ateljé i centrala Växjö känns förunderligt funktionell och genomtänkt. Redan på väg in kan man kasta en blick genom fönstren mot det som kan tyckas vara en verkstadslokal. Där står ett par stora gjutjärnskolosser som kommer till användning när Mats Aronsson arbetar med litografier. Annars fylls nedervåningen av ett galleri med stark känsla av vardagsrum. Väggarna ger gott om utrymme åt Mats målningar och ett par soffor ger möjlighet för besökaren att låta sig försjunka i både konst och möbler.

I litografiverkstaden finns plats för flera pressar. Någon är äldre och kanske mest kvar för att den är så vacker. KRAUSE kan man läsa i gjutjärnet. Mats Aronsson tar fram en litografisten för att visa hur pressen en gång fungerat.

– Det här är en press för direkttryck. Bilden blir spegelvänd. Jag har tryckt i den men inte några större bilder.

På den polerade stenen kan man se att den en gång använts för att trycka etiketter till vichyvatten, spegelvända i stenen för att bli rättvända som tryckta.

Under mer än trettio år som konstnär har motivvärlden naturligtvis varierat. Kanske kan man ändå ana några teman som gärna återkommer. Tidigt förevigade Mats Aronsson Växjömiljöer, gärna de som var på väg bort eller redan försvunnit. Senare kom de små träbåtarna att ta plats på dukar och akvarellpapper och bland motiven kan man också hitta kor som till synes lugnt betraktar världen. Oavsett vilket motiv, eller vilken teknik han arbetar med, tycks han söka efter ljuset och nästan alltid vilar ett slags lugn över bilderna.

– Mycket av mitt målande är ett undersökande av ljuset. Jag måste veta varför det ser ut som det gör.

Mats Aronssons bilder tar ofta sin utgångspunkt i en vardag som får sakta ner och fördjupas. Inte minst gäller det de blekingska allmogebåtar som återkommer i hans bildvärld.

– Jag skulle måla en båt i motljus. Det blev inte bra. Så jag målade bakgrunden mörk och fick ljuset på båten...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
Mångsidig man firar 200 år

Berättaren Vibeke Hyltén-Cavallius är en av dem som under rubriken ''Arvet lever vidare'' avslutar 200-årsdagen vid Gunnar Olofs grav.

I helgen firas Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsdag. Hyltén-Cavallius verkade inom många områden. Bland annat var han initiativtagare till Smålands museum och han var också en av de första i Sverige att samla in folksagor.
Läs mer...
Musikalisk utflykt i tid och rum
180518
Utställningen Trumma och hummel kom till som en del av Smålands musikarkivs 25-årsjubileum och visar bland annat upp det enkla folkinstrumentet hummel.
Läs mer...
Musica Vitae spelar Fanny på stan
180517
Musica Vitae spelar gärna på oväntade ställen. Lika gärna lyfter de fram kvinnliga tonsättare. Imorgon fredag gör de både och då de flyttar ut från Utvandrarnas hus för att i olika konstellationer spela Fanny Mendelssohn på väntade och oväntade ställen.
Läs mer...
Lyfter fram handens kunskap
180513
Att ägna sig åt konsthantverk kan tyckas otidsenligt. Men tar man del av utställningen Handens kunskap på Eksjö museum får man tvärtom känslan av att konsthantverket närmar sig det tidlösa.
Läs mer...
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)
> Böcker om kärlek i regnbågens färger (180506)
> Ett Glasrike som glittrar och glöder (180504)
> Två år eller 33.125 timmar (180503)
> Bevara och visa textilier (180429)
> Från idé till produkt (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen