Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 januari 2018
En bildvärld av stillhet och ljus
Stenen görs färdigt inför testen av litografipressen.
Mats Aronsson arbetar i flera olika tekniker. Men oavsett teknik återkommer ofta en stämning av stillhet och ljus. I dagarna ska litografiverkstaden, som vilat ett par år, åter ställas i ordning.

VÄXJÖ. Mats Aronssons ateljé i centrala Växjö känns förunderligt funktionell och genomtänkt. Redan på väg in kan man kasta en blick genom fönstren mot det som kan tyckas vara en verkstadslokal. Där står ett par stora gjutjärnskolosser som kommer till användning när Mats Aronsson arbetar med litografier. Annars fylls nedervåningen av ett galleri med stark känsla av vardagsrum. Väggarna ger gott om utrymme åt Mats målningar och ett par soffor ger möjlighet för besökaren att låta sig försjunka i både konst och möbler.

I litografiverkstaden finns plats för flera pressar. Någon är äldre och kanske mest kvar för att den är så vacker. KRAUSE kan man läsa i gjutjärnet. Mats Aronsson tar fram en litografisten för att visa hur pressen en gång fungerat.

– Det här är en press för direkttryck. Bilden blir spegelvänd. Jag har tryckt i den men inte några större bilder.

På den polerade stenen kan man se att den en gång använts för att trycka etiketter till vichyvatten, spegelvända i stenen för att bli rättvända som tryckta.

Under mer än trettio år som konstnär har motivvärlden naturligtvis varierat. Kanske kan man ändå ana några teman som gärna återkommer. Tidigt förevigade Mats Aronsson Växjömiljöer, gärna de som var på väg bort eller redan försvunnit. Senare kom de små träbåtarna att ta plats på dukar och akvarellpapper och bland motiven kan man också hitta kor som till synes lugnt betraktar världen. Oavsett vilket motiv, eller vilken teknik han arbetar med, tycks han söka efter ljuset och nästan alltid vilar ett slags lugn över bilderna.

– Mycket av mitt målande är ett undersökande av ljuset. Jag måste veta varför det ser ut som det gör.

Mats Aronssons bilder tar ofta sin utgångspunkt i en vardag som får sakta ner och fördjupas. Inte minst gäller det de blekingska allmogebåtar som återkommer i hans bildvärld.

– Jag skulle måla en båt i motljus. Det blev inte bra. Så jag målade bakgrunden mörk och fick ljuset på båten...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen