Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 5 februari 2018
Rickard Söderberg som Gaytenor
Rickard Söderberg kommer till Växjö tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle. Foto: Sören Vilks
Rickard Söderberg kommer till Växjö tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle.
Foto: Sören Vilks
Tenoren och debattören Rickard Söderberg är på turné som superhjälten Gaytenor med superkraften sång och snällhet som sitt hemliga vapen. Om en vecka gästar han Växjö.

VÄXJÖ. Tenoren Rickard Söderberg har gjort en rad stora operaroller. På operan i hemstaden Malmö men också på scener runt om i världen. Men för många är han säkert minst lika känd som debattören som diskuterat frågor om tolerans i till exempel Sommar i P1 eller som ledare för serien Gatans kör.

På turnén har Rickard Söderberg breddat sin repertoar och programmet innehåller opera och musikal likväl som pop och schlager. Att musiken är viktigt är självklart men han har också en dragning till ordet. Att formulera tankar och att dela med sig.

– Jag är besatt av ordet. Jag har samlat texter och tar dem med mig på turné.

Under turnén kommer Rickard Söderberg tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle besöka ett fyrtiotal städer och möta en ny publik.

– Det här är något helt annat än att sjunga på ett operahus. Det här är en stor turné med nya städer, ny publik och nya möjligheter.

Det program han har med sig handlar om tolerans och om möjligheten att leva samman i fred. Till en del handlar det om HBTQ-frågor men tolerans handlar om så mycket mer.

– Det handlar om hur vi kan leva tillsammans på den här lilla planeten.

För Rickard Söderberg är superhjälten Gaytenor ett svar på fördomar och hat mot just HBTQ-personer. Och det kan handla om allt från mobbing till länder där människor riskerar dödsstraff för sin sexuella läggning.

– När jag vadar genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mig hans fladdrande cape och drar på turné, säger Rickard Söderberg i arrangerande Växjö teaterförenings programblad.

I en värld fylld av konflikter kan Rickard Söderbergs hopp om kärlek och respekt för varandra tyckas naiv. Ändå väljer han den vägen.

– Jag kan inte förvandla världen men vi behöver ta hand om varandra. Vi måste alla tillsammans fortsätta orka arbeta för den värld vi tror på.

Om vardagen kan innehålla möten med hårda eller hatiska attityder brukar konserterna bjuda på helt andra stämningar.

– Ofta är det en oerhört skön och vacker stämning. Jag hoppas att man kan ta med sig den till världen utanför, säger han.

TORE SJÖQVIST
Mångsidig man firar 200 år

Berättaren Vibeke Hyltén-Cavallius är en av dem som under rubriken ''Arvet lever vidare'' avslutar 200-årsdagen vid Gunnar Olofs grav.

I helgen firas Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsdag. Hyltén-Cavallius verkade inom många områden. Bland annat var han initiativtagare till Smålands museum och han var också en av de första i Sverige att samla in folksagor.
Läs mer...
Musikalisk utflykt i tid och rum
180518
Utställningen Trumma och hummel kom till som en del av Smålands musikarkivs 25-årsjubileum och visar bland annat upp det enkla folkinstrumentet hummel.
Läs mer...
Musica Vitae spelar Fanny på stan
180517
Musica Vitae spelar gärna på oväntade ställen. Lika gärna lyfter de fram kvinnliga tonsättare. Imorgon fredag gör de både och då de flyttar ut från Utvandrarnas hus för att i olika konstellationer spela Fanny Mendelssohn på väntade och oväntade ställen.
Läs mer...
Lyfter fram handens kunskap
180513
Att ägna sig åt konsthantverk kan tyckas otidsenligt. Men tar man del av utställningen Handens kunskap på Eksjö museum får man tvärtom känslan av att konsthantverket närmar sig det tidlösa.
Läs mer...
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)
> Böcker om kärlek i regnbågens färger (180506)
> Ett Glasrike som glittrar och glöder (180504)
> Två år eller 33.125 timmar (180503)
> Bevara och visa textilier (180429)
> Från idé till produkt (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen