Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 5 februari 2018
Rickard Söderberg som Gaytenor
Rickard Söderberg kommer till Växjö tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle. Foto: Sören Vilks
Rickard Söderberg kommer till Växjö tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle.
Foto: Sören Vilks
Tenoren och debattören Rickard Söderberg är på turné som superhjälten Gaytenor med superkraften sång och snällhet som sitt hemliga vapen. Om en vecka gästar han Växjö.

VÄXJÖ. Tenoren Rickard Söderberg har gjort en rad stora operaroller. På operan i hemstaden Malmö men också på scener runt om i världen. Men för många är han säkert minst lika känd som debattören som diskuterat frågor om tolerans i till exempel Sommar i P1 eller som ledare för serien Gatans kör.

På turnén har Rickard Söderberg breddat sin repertoar och programmet innehåller opera och musikal likväl som pop och schlager. Att musiken är viktigt är självklart men han har också en dragning till ordet. Att formulera tankar och att dela med sig.

– Jag är besatt av ordet. Jag har samlat texter och tar dem med mig på turné.

Under turnén kommer Rickard Söderberg tillsammans med musikerna Johan Reis och Hanna Remle besöka ett fyrtiotal städer och möta en ny publik.

– Det här är något helt annat än att sjunga på ett operahus. Det här är en stor turné med nya städer, ny publik och nya möjligheter.

Det program han har med sig handlar om tolerans och om möjligheten att leva samman i fred. Till en del handlar det om HBTQ-frågor men tolerans handlar om så mycket mer.

– Det handlar om hur vi kan leva tillsammans på den här lilla planeten.

För Rickard Söderberg är superhjälten Gaytenor ett svar på fördomar och hat mot just HBTQ-personer. Och det kan handla om allt från mobbing till länder där människor riskerar dödsstraff för sin sexuella läggning.

– När jag vadar genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mig hans fladdrande cape och drar på turné, säger Rickard Söderberg i arrangerande Växjö teaterförenings programblad.

I en värld fylld av konflikter kan Rickard Söderbergs hopp om kärlek och respekt för varandra tyckas naiv. Ändå väljer han den vägen.

– Jag kan inte förvandla världen men vi behöver ta hand om varandra. Vi måste alla tillsammans fortsätta orka arbeta för den värld vi tror på.

Om vardagen kan innehålla möten med hårda eller hatiska attityder brukar konserterna bjuda på helt andra stämningar.

– Ofta är det en oerhört skön och vacker stämning. Jag hoppas att man kan ta med sig den till världen utanför, säger han.

TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)
> Musiktillägget på väg mot föreställning (180202)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen