Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 februari 2018
Vardagsmänniskan i fokus
Den tragikomiska monologen Hissvägraren med Olof Bergström har premiär i mitten av februari.
Den tragikomiska monologen Hissvägraren med Olof Bergström har premiär i mitten av februari. 
När Regionteaterns nya chef Therese Willstedt presenterar vårens teaterprogram utlovar hon en mångbottnad, humorfylld men också filosofisk vår i ett program där vardagsmänniskan står i fokus.

VÄXJÖ. I vår presenterar Regionteatern två teaterpremiärer, Bibliotekarien och Hissvägraren och därtill den lite speciella Presskonferensen som om en dryg vecka samtidigt spelas på 23 platser runt om i landet. Vid sidan av de två nya pjäserna kan man fortfarande se Föregångerskan, Hetero samt Mirabell och Astrakan som alla fortsätter turnera under våren.

Regionteatern är i hög utsträckning en turnerande teater. Även när man spelar i Växjö söker man sig i vår ibland till alternativa scener. Den tragikomiska monologen Hissvägraren spelas i Växjö till största delen på Smålands museum. Det är knappast någon slump.

– Hissvägraren passar bäst i hörsalar och mindre lokaler. Jag vill inte sitta ensam på en stor scen, säger Olof Bergström som ger liv åt den ensamme mannen som berättar om sitt liv.

Trots att Olof Bergström arbetat som skådespelare i många år är det första gången han gör en renodlad monolog.

– Det är väldigt utvecklande att jobba med en monolog då och då. I monologen måste skådespelaren ensam skapa lösningar på alla frågor och kan inte hämta det någon annanstans ifrån, säger Dag Norgård som regisserar föreställningen.

– Berättelsen handlar om ensamhet och olika medel att ta till för att minska ensamheten, säger han.

Hissvägraren har premiär ett par veckor in i februari. En vecka senare intar Bibliotekarien teaterns scen. Scenen består just av ett bibliotek, en nedläggningshotad filial där det är dags för ett författarbesök men där man också väntar besked på om filialen ska få finnas kvar eller inte.

– Pjäsen utspelar sig på ett bibliotek, en plats där man utan kunskap kan ta del av hela världens kunskap. Det är omöjligt att mäta dess värde vilket ställer till problem för dem som ska besluta om dess existens, säger regissören Peter Elmers.

De fyra skådespelarna Anna Maria Käll, Bengt Dahlberg, Saskia Husberg och Björn Johansson Boklund ger ett smakprov som snabbt drar iväg mot det absurda. Samtidigt ställer pjäsen djupt allvarliga frågor kring demokrati, kunskap och jämlikhet.

– Biblioteken kan vara världens viktigaste plats och det är ett oerhört stort socialt ansvar de har, hjältarna som arbetar där. Men bibliotekens vara är en komplex fråga som pjäsen problematiserar, säger Peter Elmers.

Vid sidan om
teaterföreställningarna är Regionteatern också scen för ett antal dansföreställningar. Först ut är Skånes dansteater med föreställningen It is a large animal deep in sleep i mitten av mars.

– Jag är glad att dansen blivit en del av vår verksamhet. Dans är för mig en konstform som skapar kontakt med vår utsida och insida samtidigt och kan ta upp saker man inte kan formulera i ord, säger Therese Willstedt.

TORE SJÖQVIST
Mångsidig man firar 200 år

Berättaren Vibeke Hyltén-Cavallius är en av dem som under rubriken ''Arvet lever vidare'' avslutar 200-årsdagen vid Gunnar Olofs grav.

I helgen firas Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsdag. Hyltén-Cavallius verkade inom många områden. Bland annat var han initiativtagare till Smålands museum och han var också en av de första i Sverige att samla in folksagor.
Läs mer...
Musikalisk utflykt i tid och rum
180518
Utställningen Trumma och hummel kom till som en del av Smålands musikarkivs 25-årsjubileum och visar bland annat upp det enkla folkinstrumentet hummel.
Läs mer...
Musica Vitae spelar Fanny på stan
180517
Musica Vitae spelar gärna på oväntade ställen. Lika gärna lyfter de fram kvinnliga tonsättare. Imorgon fredag gör de både och då de flyttar ut från Utvandrarnas hus för att i olika konstellationer spela Fanny Mendelssohn på väntade och oväntade ställen.
Läs mer...
Lyfter fram handens kunskap
180513
Att ägna sig åt konsthantverk kan tyckas otidsenligt. Men tar man del av utställningen Handens kunskap på Eksjö museum får man tvärtom känslan av att konsthantverket närmar sig det tidlösa.
Läs mer...
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)
> Böcker om kärlek i regnbågens färger (180506)
> Ett Glasrike som glittrar och glöder (180504)
> Två år eller 33.125 timmar (180503)
> Bevara och visa textilier (180429)
> Från idé till produkt (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen