Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 februari 2018
Vardagsmänniskan i fokus
Den tragikomiska monologen Hissvägraren med Olof Bergström har premiär i mitten av februari.
Den tragikomiska monologen Hissvägraren med Olof Bergström har premiär i mitten av februari. 
När Regionteaterns nya chef Therese Willstedt presenterar vårens teaterprogram utlovar hon en mångbottnad, humorfylld men också filosofisk vår i ett program där vardagsmänniskan står i fokus.

VÄXJÖ. I vår presenterar Regionteatern två teaterpremiärer, Bibliotekarien och Hissvägraren och därtill den lite speciella Presskonferensen som om en dryg vecka samtidigt spelas på 23 platser runt om i landet. Vid sidan av de två nya pjäserna kan man fortfarande se Föregångerskan, Hetero samt Mirabell och Astrakan som alla fortsätter turnera under våren.

Regionteatern är i hög utsträckning en turnerande teater. Även när man spelar i Växjö söker man sig i vår ibland till alternativa scener. Den tragikomiska monologen Hissvägraren spelas i Växjö till största delen på Smålands museum. Det är knappast någon slump.

– Hissvägraren passar bäst i hörsalar och mindre lokaler. Jag vill inte sitta ensam på en stor scen, säger Olof Bergström som ger liv åt den ensamme mannen som berättar om sitt liv.

Trots att Olof Bergström arbetat som skådespelare i många år är det första gången han gör en renodlad monolog.

– Det är väldigt utvecklande att jobba med en monolog då och då. I monologen måste skådespelaren ensam skapa lösningar på alla frågor och kan inte hämta det någon annanstans ifrån, säger Dag Norgård som regisserar föreställningen.

– Berättelsen handlar om ensamhet och olika medel att ta till för att minska ensamheten, säger han.

Hissvägraren har premiär ett par veckor in i februari. En vecka senare intar Bibliotekarien teaterns scen. Scenen består just av ett bibliotek, en nedläggningshotad filial där det är dags för ett författarbesök men där man också väntar besked på om filialen ska få finnas kvar eller inte.

– Pjäsen utspelar sig på ett bibliotek, en plats där man utan kunskap kan ta del av hela världens kunskap. Det är omöjligt att mäta dess värde vilket ställer till problem för dem som ska besluta om dess existens, säger regissören Peter Elmers.

De fyra skådespelarna Anna Maria Käll, Bengt Dahlberg, Saskia Husberg och Björn Johansson Boklund ger ett smakprov som snabbt drar iväg mot det absurda. Samtidigt ställer pjäsen djupt allvarliga frågor kring demokrati, kunskap och jämlikhet.

– Biblioteken kan vara världens viktigaste plats och det är ett oerhört stort socialt ansvar de har, hjältarna som arbetar där. Men bibliotekens vara är en komplex fråga som pjäsen problematiserar, säger Peter Elmers.

Vid sidan om
teaterföreställningarna är Regionteatern också scen för ett antal dansföreställningar. Först ut är Skånes dansteater med föreställningen It is a large animal deep in sleep i mitten av mars.

– Jag är glad att dansen blivit en del av vår verksamhet. Dans är för mig en konstform som skapar kontakt med vår utsida och insida samtidigt och kan ta upp saker man inte kan formulera i ord, säger Therese Willstedt.

TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)
> Musiktillägget på väg mot föreställning (180202)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen