Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 februari 2018
Musiktillägget på väg mot föreställning
Det är mycket som ska stämma i ett stort ensemblenummer. Men arbetet får Musiktillägget stå för. Publiken kan bara luta sig tillbaka och njuta.
Ikväll, fredag, är det premiär för årets utgåva av Musiktilläggets vårshow One way ticket. Och nog blir det en resa genom både geografi och musikgenrer. Den största resan gör kanske ändå de elever som lagt mängder av tid och energi på att kunna bjuda publiken på en sprudlande föreställning.

VÄXJÖ. När man kliver in i Katedralskolans aula kan det verka lätt kaotiskt. Allt tycks hända samtidigt. Någon målar dekor, andra är på scenen för att öva något nummer och mitt i alltihop kommer ljussättarna bärande på en stege. Men något kaos handlar det förvisso inte om även om det arbetas intensivt med många olika saker.

Repetitionerna har pågått länge men i sista veckan har både tempo och stressnivå höjts.

– Det är åtta månader sedan vi kom på grundidén, säger Natalia Bogdanovska, en av eleverna i år tre som håller i showen.

För så är det. Varje år är det treorna som skapar och håller ihop vårshowen. Då har treorna redan varit med om två shower men trots det kan allt arbete komma som en överraskning.

– Det är nog inte så många som förstår hur mycket arbete som ligger bakom showen. Inte ens vi gjorde det, säger Lina Larsson som har extra mycket att stå i.

– Vår lärare David Newkumet leder ju men annars är det vi treor som håller i showen. Men det är också mitt gymnasiearbete att regissera, säger hon.

Att resa som är årets tema ger utrymme för stor variation i både händelser och musik. Och eftersom en resa ska bjuda på det oväntade är ensemblen lite ovillig att berätta allt för mycket om vad resenärerna kommer att möta.

– Grundberättelsen har vi kommit på tillsammans men sedan har manusgruppen arbetat vidare. Det handlar om ett gäng som kommer tillsammans på en buss. Under resan lär de känna varandra och sig själva. One way ticket handlar om resan vi åker på och är också en hyllning till livet, säger Lina Larsson...
LÄS MER I VK 5, UTE 2/2


TORE SJÖQVIST
Mångsidig man firar 200 år

Berättaren Vibeke Hyltén-Cavallius är en av dem som under rubriken ''Arvet lever vidare'' avslutar 200-årsdagen vid Gunnar Olofs grav.

I helgen firas Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsdag. Hyltén-Cavallius verkade inom många områden. Bland annat var han initiativtagare till Smålands museum och han var också en av de första i Sverige att samla in folksagor.
Läs mer...
Musikalisk utflykt i tid och rum
180518
Utställningen Trumma och hummel kom till som en del av Smålands musikarkivs 25-årsjubileum och visar bland annat upp det enkla folkinstrumentet hummel.
Läs mer...
Musica Vitae spelar Fanny på stan
180517
Musica Vitae spelar gärna på oväntade ställen. Lika gärna lyfter de fram kvinnliga tonsättare. Imorgon fredag gör de både och då de flyttar ut från Utvandrarnas hus för att i olika konstellationer spela Fanny Mendelssohn på väntade och oväntade ställen.
Läs mer...
Lyfter fram handens kunskap
180513
Att ägna sig åt konsthantverk kan tyckas otidsenligt. Men tar man del av utställningen Handens kunskap på Eksjö museum får man tvärtom känslan av att konsthantverket närmar sig det tidlösa.
Läs mer...
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)
> Böcker om kärlek i regnbågens färger (180506)
> Ett Glasrike som glittrar och glöder (180504)
> Två år eller 33.125 timmar (180503)
> Bevara och visa textilier (180429)
> Från idé till produkt (180428)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen