Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 februari 2018
Dubbelt upp på Kafé de luxe
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
I vår har Jazz i Växjö variation både i program och spelplatser. En av scenerna är Kafé de luxe där man under samma kväll kunde höra grupperna Nuaia och CB3. Helt olika men med det gemensamt att de inte låter sig fångas i någon enkel beskrivning.

VÄXJÖ. Den dansk-svenska trion Nuaia, som har funnits bortemot tio år, inleder elektroniskt svävande. Så tar slagverkaren Michala ¯stergaard-Nielsen tag i stycket och skapar en tät rytm som botten för Mika Forsling och Sofie Norlings melodiska utflykter.

Lättdefinierat är det inte. Gruppen tycks hela tiden glida mellan olika stilar. Ibland ger de intryck av modern konstmusik, ibland söker sig en enkel melodi in i framförandet. Stundtals är musiken skirt sökande, stunden efteråt tungt övertygande. Allt i hög grad styrt av Michala ¯stergaard-Nielsens stabila botten.

Främst på scenen står Sofie Norling som med en självklar röst stundtals sjunger gripande vackert för att nästa stund växla om, använda rösten som ett instrument bland de andra i långa ekoslingor som kan gå över i rent meditativa stämningar. Just det meditativa är lätt att försjunka i när musiken blir repetitiv i långa drömska men rytmiska sekvenser. Men riktigt trygg blir man aldrig. Hela tiden ligger nya musikaliska infall och väntar.

CM3 eller Charlottas Burnin« trio låter sig heller inte enkelt stoppas i ett fack. Här drar det mot rock med en tung botten som byggs av basisten Pelle Lindsjö och slagverkaren Natanael Salomonsson. Ovanpå ligger den gitarristen Charlotta Andersson som med sitt instrument både skapar melodiska slingor och rytmiska figurer.

Till skillnad från Nuaia är CM3:s musik helt instrumental. Till största delen står Charlotta Andersson i fokus med flyhänta solon och rytmiskt ackordspel men under kvällen ges bland annat också plats för ett trumsolo som börjar i rock men går över i luftigare och jazzigare klanger och inte minst ett långt spännande bassolo av Pelle Lindsjö som av och till trollar fram märkliga ljud ur sitt instrument.

Tillsammans bjuder de två banden på en spännande kväll. Mycket är lättillgängligt vackert, annat bjuder på rejält tuggmotstånd. Men kanske har de svårdefinierade musikstilarna svårt att locka publik. I vart fall är det onödigt glest i Kafé de luxes källare. För banden tycks det inte spela någon roll. De bjuder den publik som är på plats en härlig liveupplevelse och innan CB3 får packa ihop för kvällen lyckas den fåtaliga publiken klappa till sig ett extranummer.

TORE SJÖQVIST
Berättar med ord och bild

Genom åren har Britt Larsson Hjelmberg fyllt bok efter bok med tankar, bilder och dikter.

För Britt Larsson Hjelmberg började skapandet i det textila. Där har det också fortsatt men genom åren har det textila kompletterats med både bild och, kanske framför allt, ord.

Läs mer...
Nära konsert i stor lokal
180421
John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
> Berättar om Spetsamossens hemlighet (180415)
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen