Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 februari 2018
Dubbelt upp på Kafé de luxe
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
Charlottas burning trio bjuder, tillsammans med gruppen Nuaia publiken på en härlig liveupplevelse.
I vår har Jazz i Växjö variation både i program och spelplatser. En av scenerna är Kafé de luxe där man under samma kväll kunde höra grupperna Nuaia och CB3. Helt olika men med det gemensamt att de inte låter sig fångas i någon enkel beskrivning.

VÄXJÖ. Den dansk-svenska trion Nuaia, som har funnits bortemot tio år, inleder elektroniskt svävande. Så tar slagverkaren Michala ¯stergaard-Nielsen tag i stycket och skapar en tät rytm som botten för Mika Forsling och Sofie Norlings melodiska utflykter.

Lättdefinierat är det inte. Gruppen tycks hela tiden glida mellan olika stilar. Ibland ger de intryck av modern konstmusik, ibland söker sig en enkel melodi in i framförandet. Stundtals är musiken skirt sökande, stunden efteråt tungt övertygande. Allt i hög grad styrt av Michala ¯stergaard-Nielsens stabila botten.

Främst på scenen står Sofie Norling som med en självklar röst stundtals sjunger gripande vackert för att nästa stund växla om, använda rösten som ett instrument bland de andra i långa ekoslingor som kan gå över i rent meditativa stämningar. Just det meditativa är lätt att försjunka i när musiken blir repetitiv i långa drömska men rytmiska sekvenser. Men riktigt trygg blir man aldrig. Hela tiden ligger nya musikaliska infall och väntar.

CM3 eller Charlottas Burnin« trio låter sig heller inte enkelt stoppas i ett fack. Här drar det mot rock med en tung botten som byggs av basisten Pelle Lindsjö och slagverkaren Natanael Salomonsson. Ovanpå ligger den gitarristen Charlotta Andersson som med sitt instrument både skapar melodiska slingor och rytmiska figurer.

Till skillnad från Nuaia är CM3:s musik helt instrumental. Till största delen står Charlotta Andersson i fokus med flyhänta solon och rytmiskt ackordspel men under kvällen ges bland annat också plats för ett trumsolo som börjar i rock men går över i luftigare och jazzigare klanger och inte minst ett långt spännande bassolo av Pelle Lindsjö som av och till trollar fram märkliga ljud ur sitt instrument.

Tillsammans bjuder de två banden på en spännande kväll. Mycket är lättillgängligt vackert, annat bjuder på rejält tuggmotstånd. Men kanske har de svårdefinierade musikstilarna svårt att locka publik. I vart fall är det onödigt glest i Kafé de luxes källare. För banden tycks det inte spela någon roll. De bjuder den publik som är på plats en härlig liveupplevelse och innan CB3 får packa ihop för kvällen lyckas den fåtaliga publiken klappa till sig ett extranummer.

TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)
> Musiktillägget på väg mot föreställning (180202)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen