Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 februari 2018
Ett åttonde underverk
Boken Stenminnen kom ut 20067.
Boken Stenminnen kom ut 2007.
Foto: Åsa Nyhlén
Årets första Kultursoppa på Kulturkällaren i Alvesta bjöd förutom soppa på Stenminnen med fotografen och odlaren Åsa Nylén. Med fantastiska foton berättade hon om hur och varför Smålands stenmurar kommit till.

ALVESTA. När man ser en stenmur ringla fram i landskapet kan man lätt få känslan att den legat där för evigt. Men stenmurarnas epok är ganska kort. Under sina resor under första halvan av 1700-talet träffar Linné på några få stenmurar. Bland annat på Engaholm utanför Alvesta. Stenmuren är då en nyhet och de allra flesta murarna lär ha kommit till på 1800-talet.

Åsa Nyléns kunskaper om de Småländska stenmurarna bygger på boken Stenminnen som hon gav ut 2007 tillsammans med författaren Ida Andersen. I boken kan man bland annat läsa att de småländska stenmurarna innehåller material som skulle räcka till 75 Cheopspyramider och visst kan man se dem som ett åttonde underverk.

Stenmurarna byggdes i en annan tid och blev en del av en stor samhällsomvandling då Sverige gick från traditionellt jordbruk och bygemenskap till modernt brukande och bysprängning.

– Murarna berättar om en tid då många vara fattiga och man försörjde sig på jorden.

Smålands steniga marker skapades när inlandsisen drog sig tillbaka för kanske 12000 år sedan och lämnade den blockrika moränmarken bakom sig. När människorna började odla jorden var de också tvungna att förhålla sig till stenen och överallt i landskapet kan man hitta odlingsrösen där stenen flyttats för att ge möjlighet till odling...
LÄS MER I VK 6, UTE 9/2


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)
> Musiktillägget på väg mot föreställning (180202)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen