Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 mars 2018
Skratt och allvar på biblioteket
Björn Johansson Boklund, Bengt Dahlberg, Anna Maria Käll driver, tillsammans med Saskia Husberg, handlingen mot ett allt större kaos. Foto: Lina Alriksson
Björn Johansson Boklund, Bengt Dahlberg, Anna Maria Käll driver, tillsammans med Saskia Husberg, handlingen mot ett allt större kaos. Foto: Lina Alriksson
Trots ett i grunden allvarligt ämne ger Regionteaterns Bibliotekarien gott om plats för skratt allteftersom handlingen kring den lilla biblioteksfilialen blir allt mer absurd och farsartad.

VÄXJÖ. Scenografin till Bibliotekarien är enkel och självklar men fungerar strålande för att skapa rum och rörelse. En första blick in bland bibliotekets hyllor får publiken, närmast som fönstertittare, när bibliotekarien i sin ensamhet förbereder en ny dag på jobbet.

Att Sofia Fredéns och Paula McManus Bibliotekarien handlar om komedi etableras genast och det persongalleri vi möter är uppbyggt därefter. Bland böckerna möter vi Anna Maria Källs bibliotekarie som försvarar sitt filialbibliotek och Saskia Husbergs lite udda besökare Tiina som har biblioteket som sitt vardagsrum och sin livboj. Till det läggs Bengt Dahlbergs något självupptagne författare som tagit fel på vecka och Björn Johansson Boklunds räddhågade tjänsteman som ska framföra ett nedläggningsbeslut. Tillsammans driver de med spelglädje, timing och stor energi handlingen mot ett allt större kaos.

Ljusdesignen och scenografin gör det möjligt för skådespelarna att gå ut och in i handlingen utan att egentligen lämna scenrummet och då och då kan vi uppleva parallella handlingar som driver på resan mot sammanbrott.

I bibliotekarien ställs intressen mot varandra. Hur skattepengar ska fördelas är en av de frågor som hanteras men det handlar också om medborgare och kund liksom läsare och icke-läsare. Ofta i roller som drar mot karikatyren. Handlingen blir alltmer vriden och vi får gott om utrymme till skratt. De språkliga skämten och paradoxerna duggar tätt och Björn Johansson Boklund får utrymme för sitt fysiska spel. Mitt i den absurda handlingen ställs frågor om bibliotekens betydelse. Här kan man, utan krav på plånbok få tillgång till all världens kunskap, en kunskap som utgör en viktig förutsättning för en levande demokrati.

Alldeles enkelt är det inte. Tjänstemannen ska väl genomdriva ett beslut fattat i någon form av demokratisk ordning och man kan fundera över vad det betyder att vi lite till mans hejar på de som motsätter sig fullmäktiges beslut.

När kaoset är totalt och det knappast kan bli värre växlar föreställningen form. För en stund tycks Staffan Westerberg vara på besök innan vi förflyttas till en vackert lyrisk och drömsk värld där alla får chansen att ändra sig och undersöka andra världar och värden. Det är väl just vad biblioteken är tänkta att erbjuda. En möjlighet att uppleva eller undersöka både gamla och nya världar och värden.

Om vi är beredda att betala vad den möjligheten kostar är inte en fråga Bibliotekarien kan svara på. Ändå är det kanske viktigt att lyssna till bibliotekarien Maggan när hon konstaterar att biblioteken inte i första hand är till för de etablerat välbeställda.

– Biblioteken är inte viktiga för de som har allt. Utan för de som behöver allt.

TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)
> Känslostarkt om Bröderna Lejonhjärta (180302)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen