Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 mars 2018
Med en smak av Småland
Redaktörerna Cecilia Davidsson och Birgit Carlstén dukar upp inför boksläppet av Ur Smålands skafferi.
Redaktörerna Cecilia Davidsson och Birgit Carlstén dukar upp inför boksläppet av Ur Smålands skafferi.
Boken Ur Smålands skafferi, som ges ut av Smålands akademi, handlar om mat men är långt ifrån en kokbok. Det hindrar inte att den vackra boken kan väcka hungern efter både mat och småländska miljöer.

VÄXJÖ/SMÅLAND. Ur Smålands skafferi är en vacker bok med stor bredd. Akademins ledamöter delar med sig av längre och kortare betraktelser. Akademi kan kanske låta tungt men boken är förunderligt tilltalande och lättläst. Ur Smålands skafferi kan med fördel njutas i mindre portioner så att tankarna får tid att hinna med. För ger man sig lite tid kan det rymmas mycket i ett litet kapitel om äpplen vid Vätterns sluttningar.

Avsnittet om äpplen är skrivet av Birgit Carlstén som tillsammans med Cecilia Davidsson är redaktör för boken.

– Vi skulle göra en ny bok. Kärleksförklaringen till landskapet och det småländska språket var klart. Så det blev en bok om mat utan att det är en kokbok, säger hon.

Femton författare har angripit ämnet med den enkla uppmaningen tänk mat och tänk Småland. Resultatet är ett inbjudande och välsmakande smörgåsbord med associationer som sträcker sig långt bortom kök och matsal.

När akademin grundades 1993 var lokalproducerad mat ingen stor vara i Sverige. Det påminner Per Bengtson från PM restaurang och hotell om. PM startade ett år tidigare än akademin. Per Bengtsson var inspirerad av Frankrike där han mött en stolthet över den egna regionens mat och dryck. Den stoltheten ville han föra med sig till Småland.

– Vi har byggt precis allt på en småländsk identitet, säger han...
LÄS MER I VK 10, UTE 9/3


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.