Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 mars 2018
Mat för många sinnen
Elvira Bernlind är en av deltagarna vid kockskolan för unga. Chokladfondanten verkar lovande.
Elvira Bernlind är en av deltagarna vid kockskolan för unga. Chokladfondanten verkar lovande.
På Ryssbygymnasiet står maten i centrum. Inte minst när skolan bjuder in till sin årliga matmässa. Som vanligt bjöd årets mässa på möjligheter att lära mer för både små och stora.

RYSSBY. Ryssbygymnasiets restaurangutbildning har ett speciellt fokus på vilt, ekologiskt och närproducerat. Det märktes på flera sätt när skolan i helgen bjöd in till sin årliga mässa kring lokal mat och mathantverk. Under mässan möter man matproducenter från närområdet och Per Bengtsson från PM & vänner berättar om hur företaget gjorde Småland till sin identitet.  Till lunch kan man äta vildsvin som skjutits av skolans jaktlinje och vid en av dagens utbildningar kan man lära mer om vegetariskt och närodlat tillsammans med eko-kocken Erik Måneld.

Närmare tjugo personer är på plats i skolans metodkök där Erik Måneld plockat fram dagens råvaror som fyller en bänk med färger och dofter som kan locka den mättaste.

– Vi ska laga vegetarisk mat tillsammans. Det vi kommer att laga är vardagsmat för många människor. Vi lagar mat fram till klockan tolv. Sedan ska vi äta upp allt, säger han innan han går igenom vad man ska hinna med under förmiddagen.

Sedan många år har Erik Måneld arbetat med ekologisk matlagning. Bland annat genom att undervisa kockar inom skola och omsorg men också genom tävlingar som till exempel Unga eko-kockar där Ryssbygymnasiet genom åren varit framgångsrika.

– Jag är inte vegetarian men mitt hjärta finns hos det vegetariska. Vi kan vara ovana vid att laga vegetariskt. Det finns mycket kunskap historiskt, kunskap som vi glömt. Men det finns också mycket nytt att lära.

Erik Måneld slår också ett slag för det närproducerade.

– Närproducerade morötter är det bästa som finns. Småland har inte de bästa odlingsförutsättningarna. Men det är lite som med smålänningar. Det vi odlar här blir härdat och bra när det växer upp...
LÄS MER I VK 10, UTE 9/3


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.