Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 mars 2018
Mat för många sinnen
Elvira Bernlind är en av deltagarna vid kockskolan för unga. Chokladfondanten verkar lovande.
Elvira Bernlind är en av deltagarna vid kockskolan för unga. Chokladfondanten verkar lovande.
På Ryssbygymnasiet står maten i centrum. Inte minst när skolan bjuder in till sin årliga matmässa. Som vanligt bjöd årets mässa på möjligheter att lära mer för både små och stora.

RYSSBY. Ryssbygymnasiets restaurangutbildning har ett speciellt fokus på vilt, ekologiskt och närproducerat. Det märktes på flera sätt när skolan i helgen bjöd in till sin årliga mässa kring lokal mat och mathantverk. Under mässan möter man matproducenter från närområdet och Per Bengtsson från PM & vänner berättar om hur företaget gjorde Småland till sin identitet.  Till lunch kan man äta vildsvin som skjutits av skolans jaktlinje och vid en av dagens utbildningar kan man lära mer om vegetariskt och närodlat tillsammans med eko-kocken Erik Måneld.

Närmare tjugo personer är på plats i skolans metodkök där Erik Måneld plockat fram dagens råvaror som fyller en bänk med färger och dofter som kan locka den mättaste.

– Vi ska laga vegetarisk mat tillsammans. Det vi kommer att laga är vardagsmat för många människor. Vi lagar mat fram till klockan tolv. Sedan ska vi äta upp allt, säger han innan han går igenom vad man ska hinna med under förmiddagen.

Sedan många år har Erik Måneld arbetat med ekologisk matlagning. Bland annat genom att undervisa kockar inom skola och omsorg men också genom tävlingar som till exempel Unga eko-kockar där Ryssbygymnasiet genom åren varit framgångsrika.

– Jag är inte vegetarian men mitt hjärta finns hos det vegetariska. Vi kan vara ovana vid att laga vegetariskt. Det finns mycket kunskap historiskt, kunskap som vi glömt. Men det finns också mycket nytt att lära.

Erik Måneld slår också ett slag för det närproducerade.

– Närproducerade morötter är det bästa som finns. Småland har inte de bästa odlingsförutsättningarna. Men det är lite som med smålänningar. Det vi odlar här blir härdat och bra när det växer upp...
LÄS MER I VK 10, UTE 9/3


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)
> Känslostarkt om Bröderna Lejonhjärta (180302)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen