Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 14 mars 2018
Fest kring domkyrkans orglar
Domkyrkoorganisten Sten-Inge Petersson vid domkyrkans romantiska orgel. I bakgrunden skymtar den mäktiga barockorgeln på läktaren.
Domkyrkoorganisten Sten-Inge Petersson vid domkyrkans romantiska orgel. I bakgrunden skymtar den mäktiga barockorgeln på läktaren.
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.

VÄXJÖ. Till vardags är orglarna bruksinstrument som används vid kyrkans gudstjänster. Men under orgelhelgen fick de stora instrumenten visa att de kan användas till musik av många olika slag, från renässansens Praetorius till John Williams musik till filmerna om Stjärnornas krig.

– Det är roligt att ha en helg där vi kan maxa orgelmusiken och visa instrumentets bredd. Jag tycker det har blivit bra och helgen är väldigt uppskattad, säger domkyrkoorganisten Sten-Inge Petersson.

Orgeln kallas ibland instrumentens drottning. Men kanske ska man snarare se orgeln som en slags orkester där organisten väljer klanger och, till skillnad från orkesterns dirigent, också spelar alla stämmor.

– En kyrkorgel är uppbyggd lite som en symfoniorkester med olika stämmor. Det är spännande att kunna skapa alla de klangerna. Kanske är det just det som gör det så roligt att spela på instrumentet.

Störst uppmärksamhet under helgen fick kanske organisten Ulla Olsson som bjöd på musik ur filmerna om Stjärnornas krig. Musikvalet kan kännas oväntat men för Sten-Inge Petersson är det knappast unikt.

– Ulla Olsson har stort genomslag i Malmö och väldigt många gillar John Williams musik. Men det händer ganska ofta att vi spelar filmmusik. Filmmusik är lite av dagens orkestermusik. På det sättet är det inget långt steg att spela den i kyrkan...
LÄS MER I VK 11, UTE 16/3


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
180314
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenprestationer! Ja recensionerna var översvallande när Katedralskolans Estetiska program satte upp Bröderna Lejonhjärta. Folk i Farten gjorde ett besök bakom kulisserna på konserthuset och träffade nervösa och glada men framför allt taggade elever.
Läs mer...
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)
> Känslostarkt om Bröderna Lejonhjärta (180302)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen