Tillbaka till startsidan
Fredag 25 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 april 2018
Från idé till produkt
Hur föremålen presenteras i utställningshallen blir sista pusselbiten i den process som började med en idé och sedan gått genom många led av skapande.
Hur föremålen presenteras i utställningshallen blir sista pusselbiten i den process som började med en idé och sedan gått genom många led av skapande.
För den som är intresserad av hantverk, slöjd och formgivning tillhör utställningen med Konsthantverk- och design från Grimslövs folkhögskola de verkliga vårtecknen. Som vanligt fyller eleverna vid utbildningen Alvesta utställningshall med kreativitet och vackert konsthantverk.

Alvesta utställningshall har med sin rymd och sitt vackra ljus förmåga att låta de utställda föremålen komma till sin rätt. Den som höjer blicken kan redan från ingången till stationens vänthall fångas av tre stora textiltryck med ett enormt hjärta i mitten. Och att eleverna vid Konsthantverk och design vid Grimslövs folkhögskola har lagt en stor del av sitt hjärta i utställningen är tydligt.

Men hjärtat behöver hjälp av en metod och utställningens namn kan kanske ge en ledtråd. Process. Så heter utställningen och en genomtänkt process är nog vad som ligger bakom både den spännande utbildningen och elevernas utveckling under året vid skolan.

– Vartenda arbete är en process från tanke, via skiss och modell till färdig produkt, säger Jakob Engström.

Man kan också se hela utbildningen som en process där det viktigaste målet är att låta var och en hitta sitt eget språk och få en allt större tilltro till det. Medan man söker efter sitt uttryck provar man mängder med tekniker och material. Första terminen i uppgifter som ska göra eleverna kunniga om material och maskiner. Under andra terminen mer fritt.

– Hela utbildningen är en process för många av oss. Man vet inte riktigt vad man vill när man kommer. Så plötsligt fastnar man för något. Till exempel textil...
LÄS MER I VK 17, UTE 27/4


TORE SJÖQVIST
I tidningspojkarnas värld

Elias Wallin är den som håller i dirigentpinnen i en föreställning som är generös med både dans och musik.

I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
Tonsatt målning
180524
Under många år har Musica Vitae spelat musik av tonsättarelever från landets musikhögskolor. I år får arbetet en ny form när man med föreställningen Trämålning uppmärksammar att det är 100 år sedan Ingmar Bergman föddes.
Läs mer...
Elever bjuder på triss i musik
180522
Att musikutbildningen på S:t Sigfrids folkhögskola har stor bredd visas när eleverna nästa helg bjuder in till två konserter och en jazzfestival där sex ensembler tar plats på scen.
Läs mer...
Mångsidig man firar 200 år
180519
I helgen firas Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsdag. Hyltén-Cavallius verkade inom många områden. Bland annat var han initiativtagare till Smålands museum och han var också en av de första i Sverige att samla in folksagor.
Läs mer...
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)
> Böcker om kärlek i regnbågens färger (180506)
> Ett Glasrike som glittrar och glöder (180504)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen