Tillbaka till startsidan
Fredag 25 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 april 2018
På Kalmar slott får historien liv
Slottschefen Mimmi Mannheimer ansvara för verksamheten vid renässanspalatset.
Strax intill stranden vakar det mäktiga Kalmar slott över Kalmar sund och Östersjön. En gång byggt för att hålla fienden borta. Nu en turistattraktion som lockar mängder av besökare till vad som beskrivs som Nordens bäst bevarade renässansslott. I sommar betonas slottets anknytning till renässansen ytterligare då man visar utställningen Da Vinci - Inventions.

Kalmar slotts historia börjar någon gång i slutet av 1100-talet då en kastal, ett försvarstorn, byggdes. Det var en tid då ett enat Sverige växte fram. Den medeltida nationen ställde nya krav både vad det gällde försvar och skatteinkomster och en försvarsanläggning kunde vara användbar både till försvara landet och till att driva in skatter. Ungefär hundra år senare, under Magnus Ladulås tid, utökades anläggningen till en medeltida borg med ringmur och försvarstorn i murens fyra hörn.

Ett tidigt försök till nordisk union inleddes 1397 då den så kallade Kalmarunionen mellan Sverige, Danmark och Norge skapades.  Inriktningen var att de tre länderna skulle ha en regent och en gemensam utrikespolitik men för övrigt styras av sina nationella lagar. Unionen var kanske inte så alldeles framgångsrik och andra hälften av 1400-talet präglades av stridigheter. Inte minst mellan arvfienderna Sverige och Danmark som växlade mellan att kontrollera Kalmar slott.

Även om slottet varit viktigt under medeltiden är det slott man idag kan besöka framför allt ett monument över Vasakungarna och renässansen. Berättelsen om Gustav Vasas söner är knappast en berättelse om syskonkärlek. Tvärtom. Men under Gustav Vasas, Erik XIV:s och Johan III:s tid förvandlades Kalmar slott till ett modernt renässanspalats som både hade ett modernt försvar och eleganta salar för kungligheterna.

Idag är det just som renässanspalats Kalmar slott lockar besökare från när och fjärran.

– Det har gått väldigt bra de senaste åren och förra året hade slottet 140000 besökare, säger slottschefen Mimmi Mannheimer som arbetat vid slottet i drygt sju år.

Kalmar slott ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk men är också en del av Destination Kalmar som på olika sätt arbetar med Kalmar som besöksmål.

– 2008 blev slottet en del av Destination Kalmar. Hela Destination Kalmar arbetar hårt med Kalmar som besöksstad och kommunen ser värdet av att utveckla slottet.

Den inriktningen har inte alltid varit självklar. 1997 ökade intresset för slottet i samband med att Kalmarunionen firade 600 år men man hade ingen riktig beredskap för att ta vara på de möjligheter jubileet medförde.

På olika håll började man ändå se möjligheter med slottet. Fastighetsverket och Kalmar kommun satsade stora pengar för att möjliggöra verksamhet. Dels handlade det om lokalerna som efterhand, bland annat, varligt anpassats så att de kan ta emot stora konferenser och upp till 260 matgäster. I stor utsträckning handlade nysatsningen också om att utveckla verksamheten.

– Dels skapades utställningen ''800 år av krig, makt och ära'' om slottets historia, dels utvecklades det lyckade Barnens slott. Det är en jättebra verksamhet som vi har under sommaren, säger Mimmi Mannheimer...
LÄS MER I VK 17, UTE 27/4


TORE SJÖQVIST
I tidningspojkarnas värld

Elias Wallin är den som håller i dirigentpinnen i en föreställning som är generös med både dans och musik.

I vår har Katedralskolans scen kommit flitigt till användning. Ikväll, fredag, är det premiär för ytterligare en uppsättning. Den här gången i form av en konsertversion av musikalen Newsies.
Läs mer...
Tonsatt målning
180524
Under många år har Musica Vitae spelat musik av tonsättarelever från landets musikhögskolor. I år får arbetet en ny form när man med föreställningen Trämålning uppmärksammar att det är 100 år sedan Ingmar Bergman föddes.
Läs mer...
Elever bjuder på triss i musik
180522
Att musikutbildningen på S:t Sigfrids folkhögskola har stor bredd visas när eleverna nästa helg bjuder in till två konserter och en jazzfestival där sex ensembler tar plats på scen.
Läs mer...
Mångsidig man firar 200 år
180519
I helgen firas Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200-årsdag. Hyltén-Cavallius verkade inom många områden. Bland annat var han initiativtagare till Smålands museum och han var också en av de första i Sverige att samla in folksagor.
Läs mer...
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)
> Vårsalong för amatörer (180511)
> Musik för nyfikna (180507)
> Böcker om kärlek i regnbågens färger (180506)
> Ett Glasrike som glittrar och glöder (180504)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen