Tillbaka till startsidan
Mndag 20 maj 2019 Tipsa oss!
SöK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VäXJöBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 mars 2019
Med kunskaper, rvaror och matgldje
Krgaren Christian Hallberg visar hur man kan lgga upp carpaccion p ett lockande stt.
Krgaren Christian Hallberg visar hur man kan lgga upp carpaccion p ett lockande stt.
Nr Ryssbygymnasiet bjuder in till en dag om lokal mat r det matgldjen som str i centrum. I tre kk arbetas med dagens olika menyer och gldjen tycks lika stor i kken som kring matborden.

RYSSBY. Ryssbygymnasiet restaurangutbildning har en inriktning mot nrodlat, ekologiskt och vilt. skolan var tidigt ute och idag kan det knnas som om omvrlden nu brjar komma ifatt. Ngot liknande kan man kanske sga om kocken och krgaren Thomas Drejing. Tidigt lade han det nrodlade p restaurangens meny som ocks anpassades efter ssong. P det sttet kom han bland annat att medverka till att rotfrukterna fick en mer framtrdande plats i kket. Ngot som p 1980-talet kunde knnas annorlunda men som idag fr mnga r en sjlvklarhet.

Under matdagen p Ryssbygymnasiet delar Thomas Drejing med sig av sina kunskaper nr han tillsammans med ngra restaurangelever str fr dagens lunch. Och genom ren r det inte bara vad som serveras som ndrat sig. Idag har restauranger och kockyrket en helt annan status.

 P 40- och 50-talet var restaurangfolk och tivolifolk ngra som inte ansgs riktigt tillfrlitliga. Idag r det ngot helt annat med TV-kockar och ett helt annat utetande.

Thomas Drejing gldjer sig t ett kat intresse fr mat men han tycker att det finns mer att gra.

Det har svngt vldigt fort vad det gller resurshushllning. Vi bryr oss om matens betydelse fr hlsa och milj men vi borde bry oss mer om matens sociala vrde. Mikrovgsugnen r frdrvet fr familjelivet. Vi samlar oss inte lngre kring mltiden, sger han medan dagens viltfrsrtt bakas i ugnen och blecken med de skurna rotsakerna vntar p sin tur.

Linus Olofsson r en av de elever som ser till att beskare fr en smaklig lunch. Och han uppskattar att f arbeta ihop med Thomas Drejing.

Det r vldigt kul. Det r spnnande med en nu lrare som har nya metoder och ider, sger han.

P en bnk vilar grddat brd i vntan p servering. Andra brd str i k fr en stund i ugnen. Som vanligt handlar det om att allt ska bli klart i tid fr dagens servering. Men fr Thomas Drejing hr dagens matlagning till de lugnare.

 Hr handlar det om att servera en rtt och man kan planera och frbereda. I ett restaurangkk blir man lite som en trafikledare inom flyget och man fr hlla ganska mnga bollar i luften. Mycket handlar om att ha gjort rtt frberedelser. Har man inte gjort sitt jobb innan gsten kommer blir det jobbigt...
LS MER I VK 10, UTE 8/3


TORE SJQVIST
Vxjpoliser flyttar in p deckarscenen

Med Sen frost presenterar Kerstin Danielsson och hennes man Roman Voosen ett nytt deckarpar fr den svenska publiken.

Med boken Sen frost presenterar det svensk-tyska frfattarparet Kerstin Danielsson och Roman Voosen ett nytt polispar fr de svenska lsarna. Med placering i Vxj och med en frankring i historien bjuder boken p bde en spnnande handling, intressanta personligheter och en kritisk blick p vr vrld.
Läs mer...
Temperamentsfylld violinkonsert
190519
Violinisten Thea Fritsche presenteras som en ung violinist. Och visst r hon ung. Men ldern blir snabbt ovsentlig nr hon tillsammans med pianisten Attila Gracza lter oss uppleva stor musik av ngra av musikhistoriens mstare.
Läs mer...
Rymliga rummet i Moheda firar ett r
190518
Sommarvdret har tittat fram lagom till projektet Rymliga Rummet med Stjrnstatus och Superskaparna bjuder in till fest i Moheda hembygdspark. Projektet har hllit p ett r och under en solig eftermiddag fr beskarna ett smakprov p vad man sysslat med under ret.
Läs mer...
Allemanskren avslutar med jubileumskonsert
190518
Den stora Allemanskren har under 20 rs tid av och till fyllt domkyrkans kor med sngare och kyrkorummet med musik. Men nr de p sndag bjuder in till sin jubileumskonsert r det samtidigt krens sista framtrdande.
Läs mer...
> Med brllop i tankarna (190517)
> Vill satsa p frfattarskapet (190517)
> 35-rsjubileum fr skivmssa i Vxj (190516)
> En lda p vinden (190512)
> vervldigande om Van Gogh (190511)
> P upptcktsresa i konstens vrld (190510)
> Smlandskonst p land (190510)
> Samtal om krleksfulla och smrtsamma relationer (190507)
> John Martin rets kulturpristagare (190504)
> Spnnande mte med Musica Vitae (190503)

 
KULTUR & NJE
Rymliga rummet i Moheda firar ett r
Sommarvdret har tittat fram lagom till projektet Rymliga Rummet med ...
Ls mer...
KULTUR & NJE
Med brllop i tankarna
Ett kyrkligt brllop kan utformas efter just det par som ska vigas. ...
Ls mer...
SPORT
Hovshaga vgar blicka uppt igen
Efter ngra r med harvande runt nedre kvalstrecket har Hovshaga AIF...
Ls mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Linnégatan 2,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.