Tillbaka till startsidan
Tisdag 26 mars 2019 Tipsa oss!
SöK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VäXJöBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 mars 2019
Med kunskaper, rvaror och matgldje
Krgaren Christian Hallberg visar hur man kan lgga upp carpaccion p ett lockande stt.
Krgaren Christian Hallberg visar hur man kan lgga upp carpaccion p ett lockande stt.
Nr Ryssbygymnasiet bjuder in till en dag om lokal mat r det matgldjen som str i centrum. I tre kk arbetas med dagens olika menyer och gldjen tycks lika stor i kken som kring matborden.

RYSSBY. Ryssbygymnasiet restaurangutbildning har en inriktning mot nrodlat, ekologiskt och vilt. skolan var tidigt ute och idag kan det knnas som om omvrlden nu brjar komma ifatt. Ngot liknande kan man kanske sga om kocken och krgaren Thomas Drejing. Tidigt lade han det nrodlade p restaurangens meny som ocks anpassades efter ssong. P det sttet kom han bland annat att medverka till att rotfrukterna fick en mer framtrdande plats i kket. Ngot som p 1980-talet kunde knnas annorlunda men som idag fr mnga r en sjlvklarhet.

Under matdagen p Ryssbygymnasiet delar Thomas Drejing med sig av sina kunskaper nr han tillsammans med ngra restaurangelever str fr dagens lunch. Och genom ren r det inte bara vad som serveras som ndrat sig. Idag har restauranger och kockyrket en helt annan status.

 P 40- och 50-talet var restaurangfolk och tivolifolk ngra som inte ansgs riktigt tillfrlitliga. Idag r det ngot helt annat med TV-kockar och ett helt annat utetande.

Thomas Drejing gldjer sig t ett kat intresse fr mat men han tycker att det finns mer att gra.

Det har svngt vldigt fort vad det gller resurshushllning. Vi bryr oss om matens betydelse fr hlsa och milj men vi borde bry oss mer om matens sociala vrde. Mikrovgsugnen r frdrvet fr familjelivet. Vi samlar oss inte lngre kring mltiden, sger han medan dagens viltfrsrtt bakas i ugnen och blecken med de skurna rotsakerna vntar p sin tur.

Linus Olofsson r en av de elever som ser till att beskare fr en smaklig lunch. Och han uppskattar att f arbeta ihop med Thomas Drejing.

Det r vldigt kul. Det r spnnande med en nu lrare som har nya metoder och ider, sger han.

P en bnk vilar grddat brd i vntan p servering. Andra brd str i k fr en stund i ugnen. Som vanligt handlar det om att allt ska bli klart i tid fr dagens servering. Men fr Thomas Drejing hr dagens matlagning till de lugnare.

 Hr handlar det om att servera en rtt och man kan planera och frbereda. I ett restaurangkk blir man lite som en trafikledare inom flyget och man fr hlla ganska mnga bollar i luften. Mycket handlar om att ha gjort rtt frberedelser. Har man inte gjort sitt jobb innan gsten kommer blir det jobbigt...
LS MER I VK 10, UTE 8/3


TORE SJQVIST
Om att tro trots allt

I ett samtal mellan Christer Petersson och Stefan Edman berrs frgor kring mening, frundran, etik och framtidstro.

Frundran r centralt i Stefan Edmans vrld. Nr han beskte Vxj och Bibliotekets vnner under titeln Mot alla odds stod frundran ter i centrum. Men ocks religion som bekymmer och mjlighet i arbetet fr de frndringar som r ndvndiga fr planetens verlevnad s som vi knner den.

Läs mer...
Vlsmakande cabaret med Vxj kulturskola
190323
Med sin vrfrestllning Cabaret Bon Apptit bjuder Vxj kulturskola in till en musikalisk sup med ngot fr alla smaker. P mndag tar de plats p Vxj konserthus dr de ger frestllningar bde fr skolor och allmnheten.
Läs mer...
Ett frsta steg p vg mot sommarens opera
190322
Att skapa opera krver bde tid, kompetens och vilja. Och en massa mnniskor bde p och vid sidan av scenen. I helgen trffades mnga av de operafantaster som ska se till att vi ven i sommar ska f njuta av Smlandsoperan. D i form av den komiska operan Don Pasquale.
Läs mer...
Utan karta eller mttstock
190322
Nr Media Artes bjuder in till evenemanget Halo handlar det om experimentell musik och ljudkonst. Det blir en utflykt i ett spnnande landskap dr beskaren saknar bde karta och mttstock.

Läs mer...
> Om naturens mngfald och mnniskans girighet (190320)
> Vxj Konstrunda bjd p mnga spnnande intryck (190320)
> Hyllar den gamla skolan (190320)
> Populra vistelsestipendier till Lilla Bjrka (190318)
> Fr nytt liv i nya klder (190316)
> En samling fr konsten (190315)
> Estetelever ger klassisk musikal (190315)
> Lrdagsmusik p domkyrkocentrum (190314)
> Med lugn och rrelse (190314)
> Symbolrika skulpturer (190313)

 
KULTUR & NJE
Vlsmakande cabaret med Vxj kulturskola
Med sin vrfrestllning Cabaret Bon Apptit bjuder Vxj kulturskol...
Ls mer...
SPORT
Plats fr ven de minsta i Vida Arena
Ungdomshockeyn i lnet blommar och nu under vren r det dags fr ett ...
Ls mer...
KULTUR & NJE
Ett frsta steg p vg mot sommarens opera
Att skapa opera krver bde tid, kompetens och vilja. Och en massa m...
Ls mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Linnégatan 2,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.