November har dämpat både temperatur och ljus och det kan vara tid att ägna sig åt inomhussysslor. Kanke åt hantverk och slöjd som åter blivit populärt. Inte minst stickningen som lockar allt fler.
Under hösten har Hemslöjden Kronoberg gett flera kurser och på Smålands Museum kan man se en utställning med stickade huvudbonader. Den som vill veta mer kan idag, fredag, lyssna till Johanne Ländin som berättar om hur stickmönster vandrat utan att ta någon större hänsyn till gränser av olika slag.
Att binda ihop garn till tyg och plagg kan man göra på många olika sätt. Ett av de äldsta är väl flätningen, konsten att lägga två strån i kors. Gör man det många gånger kan man på det viset väva ihop garn till ett tyg. Stickningen är betydligt yngre. Tekniken tycks ha funnits runt Medelhavet åtminstone sedan 1200-talet och några århundraden senare var den populär även i Sverige där den efterhand ersatte den äldre och betydligt långsammare nålbindningen.
Hur populär stickningen varit har varierat. Nu lockar den åter erfarna och nybörjare att med stickor och garn skapa halsdukar och vantar, sockor och tröjor. Och varför inte mössor. Just mössor stod i centrum när Hemslöjden Kronoberg bjöd in stickare att delta i utställningen ”På huvudet”. 33 stickerskor antog utmaningen och resultatet kan man se på Smålands museum. Gemensamt för huvudbonaderna är att det handlar om handstickat i naturmaterial. Variationen är stor och det personliga uttrycket centralt.
– Stickningen är aktuell. Det är många som stickar och inför hösten och vintern är det aktuellt med huvudbonader. De som ställer ut är från proffs till relativa nybörjare. Tillsammans visar de på stor kreativitet, sa hemslöjdskonsulenten Monica Modig Rauden i samband med utställningens invigning i september.
Utställningen På huvudet handlar inte bara om att återskapa ett mönster någon annan hittat på utan deltagarna arbetar med egna mönster till hattar, mössor och pannband. Ibland utifrån ett grundmönster ibland efter helt egna idéer. Och i den nya stickvågen tycks många vara mindre beroende av färdiga mönster. Fler vågar sig på att prova egen utformning och inte sällan möter gammal hantverkskunskap inspiration via den digitala världen som erbjuder både stickbloggar och digitala sticksällskap.
Att stickningen kan utföras på olika nivåer är kanske en av de saker som lockar. Grunderna är förhållandevis enkla men liksom många hantverkstekniker kan de utvecklas och kompliceras utan gräns.
– Stickningen har enkla redskap och är både till nytta och glädje. Att sticka är enkelt och man kan ta med sig sin stickning överallt, säger Monica Modig Rauden...
LÄS MER I VK 46, UTE 15/11
TORE SJÖQVIST