Kören Växjö Vocalis har ofta valt att gå lite vid sidan av allfarvägarna. Det gjorde de också när körens damstämmor i helgen framförde Maria Löfbergs Stabat Mater tillsammans med solister och en stråkkvartett.
VÄXJÖ. Texten Stabat Mater, som handlar om den sörjande modern Maria vid korset, sägs vara skriven på 1200-talet av den italienske poeten Jacopone da Todi. Genom åren har den tonsatts många gånger. Mest känd och mest framförd är Pergolesis tonsättning från första halvan av 1700-talet. Inte överraskande väljer körledaren Maria Ingemarsson Berg och Växjö Vocalis damstämmor en annan, men nog så intressant, tonsättning.
Maria Löfbergs Stabat Mater är från 2001. Med damkör, sopran- och altsolist samt en stråkkvartett har hon skapat ett verk fyllt av skönhet och variation, kvaliteter som tas väl tillvara vid framförandet i Teleborgs kyrka under internationella kvinnodagen.
Redan i de första takterna sätts stämningen. Skört upprepande i violinerna och dovt ödesmättat i cellon och i en rytm som samspelar med textens Stabat Mater, dolorosa. Starkt och berörande.
Verkets tolv korta satser bjuder på stor variation. Det livliga omväxlar med det innerligt romantiska eller lite modernare och strävare harmonier. Allt med engagemang och energi som letar sig fram och tar tag. Stråkkvartetten, som består av Gabriele Freese och Sarah Holmlund på violin, Paula Gårsjö på viola och Lena Müller på cello, balanserar mot kör och solister och lyfter fram satsernas olika karaktärer. En underbar duett mellan viola och altsolo ger associationer både till folkmusik och gregoriansk kör medan andra stämmor placerar oss i barock eller romantik ända fram till nutid.
Maria Löfberg tycks trivas med damkörens klangvärld. Man får en känsla av att hon uppskattar altarna som får stort utrymme i fantastiska melodier. Inte så att sopranerna glöms bort. Snarare handlar det om en balans där de båda stämmorna blir jämbördiga och får göra sig hörda både var för sig och i samklang.
Satserna är ofta korta. Ibland allt för korta. Inte minst gäller det de satser där solisterna Alexandra Hedin och Kajsa Palmér stiger fram. Med helt olika röstkaraktärer förstärker och fördjupar de verket och jag skulle gärna hört mer av dem båda. Överhuvud gav Maria Löfbergs Stabat Mater mersmak. Kanske kan man hoppas att verket kan få ta plats i kyrkans återkommande repertoar.
TORE SJÖQVIST
Söker de som gått före
Kursledaren Cecilia Engström och Dag Gustavsson har något att diskutera.
När Cecilia Engström från Kronobergs genealogiska förening besökta SPF i
Moheda för att berätta om släktforskning var intresset stort. Så stort
att det resulterade i en egen släktforskningskurs som genomförts under
senvintern.
Läs mer...
Sista boken om Oske är färdig 200324
Efter mycket finlir på sluttampen är nu Brittmarie Konradssons femte och
avslutande bok om 50-talsflickan Oske äntligen klar. Boken speglar
liksom de tidigare i serien speglar författarens barndom och ett
landsbygdssverige som inte finns kvar idag.
Läs mer...
Utflykt i nya ljudvärldar 200322
Föreningen Media Artes ger på olika sätt plats för den nutida
konstmusiken. Musiken kan ofta vara svårdefinierad och röra sig i ett
gränsland mellan musik och ljudkonst. Årets upplaga av minifestivalen
Halo med Mats Lindström och Sören Runolf var inget undantag.
Läs mer...
Beethoven med elegans och briljans 200321
När Marmen Quartet besöker Tingsryd och Söderportkyrkan har de med sig
tre stråkkvartetter av helt olika karaktär. Med känsla och exakthet
formar kvartetten eftermiddagen till en svårslagen upplevelse.
Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.