Rihabs dröm lämnar det trygga livet på Växjö konsthall.
Under några veckor under senvintern har besökande barn och vuxna på Växjö konsthall arbetat med skulpturprojektet Rihabs dröm. I helgen flyttade skulpturen ut och placerades på det lilla torget utanför konsthallen.
VÄXJÖ. Skulpturen, som gestaltar Nils Holgersson och Mårten gås, har under ett par månader vuxit fram i konsthallens mindre utställningshall. Nu ska den ut. På vägen måste den passera en trång korridor. Trots att gåsen bara har halva vingarna monterade måste den vridas för att komma igenom. Men när man väl funnit punkter som håller att lyfta i bärs fågeln med gemensamma ansträngningar ganska enkelt ut.
Gåsen har under arbetet blivit färgstark och samtidigt som fågeln lämnar redet ser den glesa skaran av deltagare i konstlabbet till att också Nils får färg. Snart har han målade kläder och halsduk och slips i tyg. Ett par moderiktiga glasögon i rött tar plats framför hans ögon som, åtminstone i Selma Lagerlöfs bok, snart kommer att få se sig om i Sverige.
Även om konstnären Jacob Andersson lett byggandet har det i hög grad styrts av idéerna hos de som deltagit.
– Det har inte funnits någon färdig plan, säger han.
Just det har varit centralt i projektet som bygger på en idé från konstnären Rihab Muzahem som tidigare bodde i Lessebo.
– Att det inte kommer att bli som man tänkt sig är en del av konceptet. Att göra en grej som inte har hängslen och livrem. Ett projekt som man inte kan kontrollera, säger konsthallchefen Filippa de Vos.
Vingspetsarna har monteras och gåsen förankrats i underlaget även om den tycks redo att följa de vildgäss som passerar. Inne i konsthallen har barnen Charlie, Axel och Wilmer tillsammans med konstnären Hampus Forss lagt sista handen vid Nils som nu får ta plats på gåsens rygg.
Gåsens vidare öden är det väl ingen som känner alldeles exakt. Tills vidare står Rihabs dröm på plats och bildar tillsammans med Vicke Lindstrands Legend i glas och Marianne Lindberg De Geers Jag tänker på mig själv ett litet konststråk mellan konsthallen och konserthuset. Som det tycks till glädje för de flesta.
– Det är roligt med lite färg. Det behöver vi, som en passerande dam konstaterar.
TORE SJÖQVIST
Söker de som gått före
Kursledaren Cecilia Engström och Dag Gustavsson har något att diskutera.
När Cecilia Engström från Kronobergs genealogiska förening besökta SPF i
Moheda för att berätta om släktforskning var intresset stort. Så stort
att det resulterade i en egen släktforskningskurs som genomförts under
senvintern.
Läs mer...
Sista boken om Oske är färdig 200324
Efter mycket finlir på sluttampen är nu Brittmarie Konradssons femte och
avslutande bok om 50-talsflickan Oske äntligen klar. Boken speglar
liksom de tidigare i serien speglar författarens barndom och ett
landsbygdssverige som inte finns kvar idag.
Läs mer...
Utflykt i nya ljudvärldar 200322
Föreningen Media Artes ger på olika sätt plats för den nutida
konstmusiken. Musiken kan ofta vara svårdefinierad och röra sig i ett
gränsland mellan musik och ljudkonst. Årets upplaga av minifestivalen
Halo med Mats Lindström och Sören Runolf var inget undantag.
Läs mer...
Beethoven med elegans och briljans 200321
När Marmen Quartet besöker Tingsryd och Söderportkyrkan har de med sig
tre stråkkvartetter av helt olika karaktär. Med känsla och exakthet
formar kvartetten eftermiddagen till en svårslagen upplevelse.
Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.